Mjere za spas svih nas

Miloš Vasiljević
Mjere za spas svih nas

Moramo se pomiriti sa činjenicom da nas je iz dana u dan sve manje, ali ipak, da bismo kao nacija ostali i opstali potrebno je sačuvati razum, dostojanstvo, ali i imati zdravu omladinu, a najvažnije je da su prvi koraci pravilni kod najmlađih, odnosno kod đaka.

Moderne tehnologije i brži način života pa i samog odrastanja, daleko od patrijarhalnih vrijednosti, doveli su mnoge tinejdžere, ali i njihove roditelje u problem. Činjenično, ranije donose odluke sklone nasilju, odsustvo empatije prema slabijim, te osjećaja pomoći nekome polako iščezavaju iz našeg društva. Uz to nasilje, posebno u zemljama okruženja, postaje sve češća pojava.

Baš iz tih razloga, shvativši da se nema šta čekati da bi se suzbilo i spriječilo nasilje u školama i podigla bezbjednost na maksimum, Vlada Republike Srpske donijela je 11 prioritetnih mjera.

Kodeks ponašanja biće striktno propisan, a kamere i video-nadzor poboljšaće bezbjednost.  To su samo neke od mjera koje dobar dio mladih mora vratiti sa stranputice, a koja je njihova vodilja posljednjih godina. Prekomjerno korištenje mobilnih telefona, izolacija i sve lošija komunikacija na relaciji učenik - profesor, ali i dijete - roditelj, samo su neki od primjera koji se moraju mijenjati iz korijena.

Djeca su u globalu gojazna, sa deformitetima, a uz to sklona budalaštinama od kojih se kasnije hvataju za glavu zajedno sa roditeljima. Nasilje je, nažalost, postalo normalno, a na svu sreću kod nas, moramo priznati, nije pratilo trendove iz drugih zemalja. Ipak, preventive radi, širom Srpske biće i medijske kampanje koje će dati određene rezultate gdje će se đaci upoznati sa problemima koji vrebaju.

Đaci moraju da odustanu od "Tik tok" izazova i negativnih pojava koje im odvlače pažnju, koncentraciju i dragocjeno vrijeme. Nerijetko, u izazovima znaju i da ugrožavaju živote, a produkt loših praksi je pogrešno konzumiranje sadržaja na društvenim mrežama.

Jednostavno, treba da se okrenu društveno korisnim aktivnostima, jer nam i dalje tereni zjape prazni, sve je manje volontera, društvenih akcija koje su potisnute na margine. Ključno je probuditi svijest kod omladine  te da usvajaju zaboravljene postulate od kojih smo, namjerno ili ne, odustali.  Pomenute mjere, ako ih djeca prihvate, a nemaju razloga da nešto slično ne urade, učiniće puno na ozdravljenju mladih kojima je to prijeko potrebno.

Od iduće školske godine u devetom razredu osnovci će imati i predmet humanost i bezbjednost što je pun pogodak. Prvo treba da budemo ljudi, pa zatim sve ostalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Šta će pojeftiniti
Šta će pojeftiniti
Pucanj u mraku
Pucanj u mraku
Sipanje soli na ranu
Sipanje soli na ranu
Usporite, ljudi
Usporite, ljudi
Povuci, potegni
Povuci, potegni
Rashlađivanje
Rashlađivanje
Dobre inicijative
Dobre inicijative
Mast na kapaljku
Mast na kapaljku
Balkanski paradoksi
Balkanski paradoksi
Treća šansa
Treća šansa
Ključ uspjeha
Ključ uspjeha
Crne slutnje
Crne slutnje
Ima li kraja?
Ima li kraja?
Neizvjesna jesen
Neizvjesna jesen
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana