Минирање избора генерала

Маријана Миљић Бјеловук
Минирање избора генерала

Да у овој земљи ништа не иде како треба и како би требало је вијест стара колико и сама БиХ. То се потврђује, нажалост, из дана у дан. Надлежни се од тога по свему судећи нису уморили, нити ће. Као да им је то то једини циљ, односно као да су изабрани да ометају све што се може омести у овој земљи.

Скрнаве законе и прописе и спутавају и оне једноставне процедуре зарад својих и интереса својих подобника. И наравно нико од њих ни за шта не одговара. Сваке двије, односно четири године, заврше на некој од функција и настављају по утабаном путу својих претходника да крше право и закон гдје год стигну.

Само један од доказа који то потврђује је избор генерала Оружаних снага БиХ. У свакој земљи то иде по краткој процедури, све се завршава у року од неколико дана, али у БиХ траје годинама. И нема назнаке да ће бити завршено. Да није жалосно, што би наш народ рекао, било би смијешно. Дакле, надлежни мјесецима, односно годинама вијећају о избору људи који би требало да пришију ни мање ни више него чин генерала. Како би тек ријешили неке веће проблеме? Никако, као што их ни не рјешавају, већ их само гомилају.

Прво су Бошњаци мјесецима опструисали избор генерала, јер им никако није одговарано да на чело Оружаних снага дође Србин. Када су они попустили и смирили се, односно када је посао када је ријеч во том питању био при крају умијешао се хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић. Њему није одговарао списак лица за хрватске позиције који је стигао па га је измијенио, што је, како упућени у све тврде, грубо прекршен закон. Његово “чачкање списка” би по свему судећи могло пролонгирати већ пролонгирани избора генерала, јер је онима који су на тим позицијама мандат истекао скоро прије двије године.

Дакле за двије године се надлежни нису усагласили у вези са именима генерала и по свему судећи, како ствари стоје, још ће се усаглашавати. Па, има ли краја? Очигледно нема. Јер надлежни, изабрани функционери, свакодневно показују грађанима ове земље да од горег може бити горе, односно да немају рјешења ни за оне једноставне потезе и одлуке које се и не тичу животног стандарда грађана. А о животном стандарду грађана вала више и не говоре. То је одавно заборављено. Сви приједлози који би колико-толико требало да поправе живот грађана ове наопаке земље одавно су пали у воду, а нови се и не спомињу. И боље је да их не спомињу, јер тиме само додатно заваравају ону шачицу грађана који још у њихове добре намјере вјерују.

Са друге стране сигурно силних обећања да ће бити сјајно и бајно у БиХ неће мањкати већ почетком идуће године, јер су избори у истој тој години у октобру. Једно је сигурно ријечи биће боље, биће на претек, али у овој земљи може само од горег бити горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана