Miniranje izbora generala

Marijana Miljić Bjelovuk
Miniranje izbora generala

Da u ovoj zemlji ništa ne ide kako treba i kako bi trebalo je vijest stara koliko i sama BiH. To se potvrđuje, nažalost, iz dana u dan. Nadležni se od toga po svemu sudeći nisu umorili, niti će. Kao da im je to to jedini cilj, odnosno kao da su izabrani da ometaju sve što se može omesti u ovoj zemlji.

Skrnave zakone i propise i sputavaju i one jednostavne procedure zarad svojih i interesa svojih podobnika. I naravno niko od njih ni za šta ne odgovara. Svake dvije, odnosno četiri godine, završe na nekoj od funkcija i nastavljaju po utabanom putu svojih prethodnika da krše pravo i zakon gdje god stignu.

Samo jedan od dokaza koji to potvrđuje je izbor generala Oružanih snaga BiH. U svakoj zemlji to ide po kratkoj proceduri, sve se završava u roku od nekoliko dana, ali u BiH traje godinama. I nema naznake da će biti završeno. Da nije žalosno, što bi naš narod rekao, bilo bi smiješno. Dakle, nadležni mjesecima, odnosno godinama vijećaju o izboru ljudi koji bi trebalo da prišiju ni manje ni više nego čin generala. Kako bi tek riješili neke veće probleme? Nikako, kao što ih ni ne rješavaju, već ih samo gomilaju.

Prvo su Bošnjaci mjesecima opstruisali izbor generala, jer im nikako nije odgovarano da na čelo Oružanih snaga dođe Srbin. Kada su oni popustili i smirili se, odnosno kada je posao kada je riječ vo tom pitanju bio pri kraju umiješao se hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Njemu nije odgovarao spisak lica za hrvatske pozicije koji je stigao pa ga je izmijenio, što je, kako upućeni u sve tvrde, grubo prekršen zakon. Njegovo “čačkanje spiska” bi po svemu sudeći moglo prolongirati već prolongirani izbora generala, jer je onima koji su na tim pozicijama mandat istekao skoro prije dvije godine.

Dakle za dvije godine se nadležni nisu usaglasili u vezi sa imenima generala i po svemu sudeći, kako stvari stoje, još će se usaglašavati. Pa, ima li kraja? Očigledno nema. Jer nadležni, izabrani funkcioneri, svakodnevno pokazuju građanima ove zemlje da od goreg može biti gore, odnosno da nemaju rješenja ni za one jednostavne poteze i odluke koje se i ne tiču životnog standarda građana. A o životnom standardu građana vala više i ne govore. To je odavno zaboravljeno. Svi prijedlozi koji bi koliko-toliko trebalo da poprave život građana ove naopake zemlje odavno su pali u vodu, a novi se i ne spominju. I bolje je da ih ne spominju, jer time samo dodatno zavaravaju onu šačicu građana koji još u njihove dobre namjere vjeruju.

Sa druge strane sigurno silnih obećanja da će biti sjajno i bajno u BiH neće manjkati već početkom iduće godine, jer su izbori u istoj toj godini u oktobru. Jedno je sigurno riječi biće bolje, biće na pretek, ali u ovoj zemlji može samo od goreg biti gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Šta se iza brda valja
Šta se iza brda valja
Neznanje kočnica napretka
Neznanje kočnica napretka
Praznik rada
Praznik rada
Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana