Мало ли је једна плата

Маријана Миљић Бјеловук
Мало ли је једна плата

Док радници у Српској, посебно они из реалног сектора, муку муче како да преживе мјесец са сићом која не заслужује ни да се назове платом, они за које су гласали на изборима не хватају се за главу због тих проблема.

Њихов кућни буџет, односно мјесечни приходи су и више него стабилни и потковани са више хиљада марака у току мјесеца. Немају они проблема са инфлацијом, не удара на њихове кућне буџете.

Да је тако, и више је него јасно јер на рачуне појединих изабраних и именованих функционера у банкама лијежу и по двије плате у току мјесеца, а вјероватно има и оних који добијају и трећу. Мало ли је?

Искачу на сваком мјесту, ћошку. Мало су посланици, а мало директори, те сједе у разним надзорним и управним одборима предузећа, удружења, других институција. Нема у шта се не разумију. Стручњаци за све и свашта.

Ти назовистручњаци свако то искакање, односно и оно састанчење, пардон засједање, које буде одржано и једном мјесечно, поприлично добро наплате. Стварност је таква да код нас вјероватно има и оних који имају дупле функције, а на неким пословима на које су постављени у току мјесеца се и не појаве. Неки се можда почесто и запитају на коју страну ујутру окренути, односно на које радно мјесто отићи.

Све им је то омогућено прописима, који су кројени и прилагођавани онако како је коме шта требало. Мијењани су акти, све у складу с потребама, али не грађана, већ обављања дуплих послова изабраних и именованих функционера.

Велико је питање да ли ће се тој пракси икада стати у крај. Било је најава пред изборе да ће дупле функције отићи у историју, па се прича актуелизовала и након што је власт освојена у октобру. Али та најава и обећање, као и многа друга, остали су само на томе. Додата су само списку неиспуњених изборних обећања.

Причу о дуплим функцијама претходних дана на дневни ред ставила је и Влада РС јер је усвојила нацрт измјена Закона о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске, али су само акценат ставили на удружења и фондације. Односно, убудуће ће, ако предвиђене измјене подрже и посланици, изабрани и именовани функционери моћи бити у органима те представници и директори удружења која из републичке и локалне касе добијају годишње више од 100.000 марака, али за тај ангажман неће добијати никакву накнаду.

Та најава могла би растјерати и оно мало изабраних и именованих функционера који су уједно и на челу удружења и фондација, јер гдје нема накнаде, ријетки су и стручњаци за све и свашта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана