Malo li je jedna plata

Marijana Miljić Bjelovuk
Malo li je jedna plata

Dok radnici u Srpskoj, posebno oni iz realnog sektora, muku muče kako da prežive mjesec sa sićom koja ne zaslužuje ni da se nazove platom, oni za koje su glasali na izborima ne hvataju se za glavu zbog tih problema.

Njihov kućni budžet, odnosno mjesečni prihodi su i više nego stabilni i potkovani sa više hiljada maraka u toku mjeseca. Nemaju oni problema sa inflacijom, ne udara na njihove kućne budžete.

Da je tako, i više je nego jasno jer na račune pojedinih izabranih i imenovanih funkcionera u bankama liježu i po dvije plate u toku mjeseca, a vjerovatno ima i onih koji dobijaju i treću. Malo li je?

Iskaču na svakom mjestu, ćošku. Malo su poslanici, a malo direktori, te sjede u raznim nadzornim i upravnim odborima preduzeća, udruženja, drugih institucija. Nema u šta se ne razumiju. Stručnjaci za sve i svašta.

Ti nazovistručnjaci svako to iskakanje, odnosno i ono sastančenje, pardon zasjedanje, koje bude održano i jednom mjesečno, poprilično dobro naplate. Stvarnost je takva da kod nas vjerovatno ima i onih koji imaju duple funkcije, a na nekim poslovima na koje su postavljeni u toku mjeseca se i ne pojave. Neki se možda počesto i zapitaju na koju stranu ujutru okrenuti, odnosno na koje radno mjesto otići.

Sve im je to omogućeno propisima, koji su krojeni i prilagođavani onako kako je kome šta trebalo. Mijenjani su akti, sve u skladu s potrebama, ali ne građana, već obavljanja duplih poslova izabranih i imenovanih funkcionera.

Veliko je pitanje da li će se toj praksi ikada stati u kraj. Bilo je najava pred izbore da će duple funkcije otići u istoriju, pa se priča aktuelizovala i nakon što je vlast osvojena u oktobru. Ali ta najava i obećanje, kao i mnoga druga, ostali su samo na tome. Dodata su samo spisku neispunjenih izbornih obećanja.

Priču o duplim funkcijama prethodnih dana na dnevni red stavila je i Vlada RS jer je usvojila nacrt izmjena Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, ali su samo akcenat stavili na udruženja i fondacije. Odnosno, ubuduće će, ako predviđene izmjene podrže i poslanici, izabrani i imenovani funkcioneri moći biti u organima te predstavnici i direktori udruženja koja iz republičke i lokalne kase dobijaju godišnje više od 100.000 maraka, ali za taj angažman neće dobijati nikakvu naknadu.

Ta najava mogla bi rastjerati i ono malo izabranih i imenovanih funkcionera koji su ujedno i na čelu udruženja i fondacija, jer gdje nema naknade, rijetki su i stručnjaci za sve i svašta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Do mentaliteta je
Do mentaliteta je
Od Tita do Olbrajtove
Od Tita do Olbrajtove
Pravosuđe u leru
Pravosuđe u leru
Tapkanje u mjestu
Tapkanje u mjestu
Prevencija, šta je to?
Gluv, zbunjen, normalan
Gluv, zbunjen, normalan
Šamar domaćim radnicima
Šamar domaćim radnicima
Ko jamu kopa...
Ko jamu kopa...
Borba za opstanak
Borba za opstanak
Dosrbljavanje
Dosrbljavanje
Bježi, Fadile
Bježi, Fadile
Šta žene slave?
Šta žene slave?
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana