Копија до копије

Данијела Бајић
Копија до копије

Од када су се људи досјетили да продају ствари за новац, постоје и преваранти, а новија времена само су донијела нове варијације старе добре кованице. У техно свијету који нас одавно окружује инспирације за трговинске преваре заиста не мањка.

Заправо је само небо граница - од бесплатног преузимања шифре за "Нетфликс" па све до враћања километраже на аутомобилима прије продаје. Одавно нам није страно ни сипање воде у кригле пива, а "тапкароши" су преко Српска опена ушли и на тржиште Републике Српске.

Творци "фејк" робе, у народу познате под називом "лажњаци", измислили су праву малу науку од прављења артикала који неодољиво подсјећају на оне свјетски познатих брендова.

Тако се у супермаркетима широм региона могу наћи албуми Селин Дион или "Металике" за само неколико евра, што је цјеновно далеко од реалности, јер официјелне странице ових звијезда причају неку другу причу. А рекао би човјек да нема шансе да у руци држи пиратско издање, јер је практично све на мјесту - од уписаних текстова пјесама и фонта, до фотографија и дизајна. Трик обично буде у лошем квалитету звука, што се открије поприлично касно.

Слично је и са обућом и одјећом, тако да ни одредница "ПРОИЗВЕДЕНО У КИНИ" не може да баци сумњу, јер су велике компаније, као што је "Адидас", премјестиле своје главне погоне у азијске земље да би уштедјеле новац. Како онда препознати "фејк" робу?

Стручњаци имају пар трикова и савјетују провјеру неких основних, али и неких поприлично бизарних ствари. Кажу да прије куповине помиришемо робу, јер оригинална обућа мирише љепше, због скупљих материјала који се користе у изради.

Јефтинији материјали имају чудан, чак и неугодан мирис. Исто тако савјетују куповину на официјелним страницама, провјеру серијских бројева, на етикети не смије бити грешака у куцању, а било би добро да провјерити изглед пертли и саме тканине. Превише посла за једну обичну куповину, рећи ће многи.

Вјероватно су и инспектори Управе за индиректно опорезивање БиХ слушали струку, бар ако је судити по подацима заплијењене лажне робе. Само ове године одузели су више од 4.600 комада фалсификата свјетски познатих брендова.

И све то је могло да се нађе у продаји, а да за лажне "келвин клајн" и "томи хилфигер" артикле грађани плате исту цијену као да купују оригинал. Да бисмо избјегли овакву и сличне непријатности, изгледа да нам не преостаје ништа друго него да добро оњушимо сваки производ који мислимо да пазаримо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана