Kopija do kopije

Danijela Bajić
Kopija do kopije

Od kada su se ljudi dosjetili da prodaju stvari za novac, postoje i prevaranti, a novija vremena samo su donijela nove varijacije stare dobre kovanice. U tehno svijetu koji nas odavno okružuje inspiracije za trgovinske prevare zaista ne manjka.

Zapravo je samo nebo granica - od besplatnog preuzimanja šifre za "Netfliks" pa sve do vraćanja kilometraže na automobilima prije prodaje. Odavno nam nije strano ni sipanje vode u krigle piva, a "tapkaroši" su preko Srpska opena ušli i na tržište Republike Srpske.

Tvorci "fejk" robe, u narodu poznate pod nazivom "lažnjaci", izmislili su pravu malu nauku od pravljenja artikala koji neodoljivo podsjećaju na one svjetski poznatih brendova.

Tako se u supermarketima širom regiona mogu naći albumi Selin Dion ili "Metalike" za samo nekoliko evra, što je cjenovno daleko od realnosti, jer oficijelne stranice ovih zvijezda pričaju neku drugu priču. A rekao bi čovjek da nema šanse da u ruci drži piratsko izdanje, jer je praktično sve na mjestu - od upisanih tekstova pjesama i fonta, do fotografija i dizajna. Trik obično bude u lošem kvalitetu zvuka, što se otkrije poprilično kasno.

Slično je i sa obućom i odjećom, tako da ni odrednica "PROIZVEDENO U KINI" ne može da baci sumnju, jer su velike kompanije, kao što je "Adidas", premjestile svoje glavne pogone u azijske zemlje da bi uštedjele novac. Kako onda prepoznati "fejk" robu?

Stručnjaci imaju par trikova i savjetuju provjeru nekih osnovnih, ali i nekih poprilično bizarnih stvari. Kažu da prije kupovine pomirišemo robu, jer originalna obuća miriše ljepše, zbog skupljih materijala koji se koriste u izradi.

Jeftiniji materijali imaju čudan, čak i neugodan miris. Isto tako savjetuju kupovinu na oficijelnim stranicama, provjeru serijskih brojeva, na etiketi ne smije biti grešaka u kucanju, a bilo bi dobro da provjeriti izgled pertli i same tkanine. Previše posla za jednu običnu kupovinu, reći će mnogi.

Vjerovatno su i inspektori Uprave za indirektno oporezivanje BiH slušali struku, bar ako je suditi po podacima zaplijenjene lažne robe. Samo ove godine oduzeli su više od 4.600 komada falsifikata svjetski poznatih brendova.

I sve to je moglo da se nađe u prodaji, a da za lažne "kelvin klajn" i "tomi hilfiger" artikle građani plate istu cijenu kao da kupuju original. Da bismo izbjegli ovakvu i slične neprijatnosti, izgleda da nam ne preostaje ništa drugo nego da dobro onjušimo svaki proizvod koji mislimo da pazarimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Usporite, ljudi
Usporite, ljudi
Povuci, potegni
Povuci, potegni
Rashlađivanje
Rashlađivanje
Dobre inicijative
Dobre inicijative
Mast na kapaljku
Mast na kapaljku
Balkanski paradoksi
Balkanski paradoksi
Treća šansa
Treća šansa
Ključ uspjeha
Ključ uspjeha
Crne slutnje
Crne slutnje
Ima li kraja?
Ima li kraja?
Neizvjesna jesen
Neizvjesna jesen
Milosrdni NATO anđeli
Milosrdni NATO anđeli
Kolaps na pomolu
Kolaps na pomolu
Život u strahu
Život u strahu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana