Комшићеве опструкције

Горан Маунага
Комшићеве опструкције

Жељко Комшић, предсједавајући Предсједништва БиХ, одбацивањем приједлога предсједника Хрватске Иве Јосиповића да се осумњиченима за ратне злочине суди по мјесту пребивалишта, дефинитивно је постао број један у региону када је ријеч о минирању сарадње и опструисању договора и споразума између БиХ, Србије и Хрватске.

"Златни љиљан Aрмије РБиХ", који је напредовао до Предсједништва БиХ, у новембру прошле године "минирао" је и споразум између тужилаштава БиХ и Србије, који се такође односио на предмете ратних злочина.

Потпуно је јасно да иза тих његових одлука о одбацивању сарадње БиХ са Србијом и Хрватском на окончању кривичних процеса у вези са ратним злочинима стоји политика СДП-а БиХ, па тиме долазимо до питања којим би требало да се позабаве СДП-ови међународни спонзори, а то је питање каква је то политика и чему она води.

Очигледно је да се та политичка партија (и Комшић, наравно) немјерљиво удаљила од социјалдемократске основе и хуманих принципа, постајући компликовани негативни хибрид који заостаје и иза партија које оптужује за национализам а које су, за разлику од такве СДП БиХ, за договор, сарадњу и квалитетне односе у региону. Каква је то странка и која јој је политика, кад су њени ставови о тако битним питањима дијаметрални онима које има СДП Хрватске? Требало би да је сасвим логично да је политичка идеја водиља обје партије идентична, али не. Док Јосиповић и СДП Хрватске прагматично теже унапређењу регионалне сарадње и превазилажењу сукоба, Комшићу и политици његове странке највише одговара статус кво, дакле непостизање било каквог договора. Тако је за њих и најједноставније, јер ће бити настављено досадашње стереотипно представљање Срба као лоших момака.

Ту изгледа више није потребна, нити је важна струка, тако да Комшићу и лидерима СДП-а баш ништа не значи ни то што је Јосиповић, који је изнио тај приједлог, шеф катедре и професор кривичног права на престижном загребачком Правном факултету. Aли то не чуди јер у БиХ, нарочито у заједничким органима власти, струка већ одавно не игра никакву улогу. Ту су на првом мјесту политика и интереси. То се видјело и онда кад је у новембру прошле године Комшић спријечио потписивање Споразума о сарадњи између Тужилаштва БиХ и Тужилаштва за ратне злочине Србије, којим би се ријешило, између осталог и питање "предмета Добровољачка". Одмах послије тога донесене су измјене Правилника о унутрашњој организацији Тужилаштва БиХ које су на снагу ступиле у јануару ове године. Оне су омогућиле да тужилац сам може донијети одлуку у предмету који води, па је тужилац Џуд Романо донио одлуку о обустављању истраге у "предмету Добровољачка". A рече Комшић да је "природно да се суди по мјесту извршења злочина". Ваљда би онда БиХ требало да крене да процесуира одговорне за све злочине, а не да се обустављају истраге како коме одговара.

Треба сарађивати и казнити све одговорне. A Комшића и сличне треба спријечити у минирању споразума који ће то омогућити. Јер се овако над жртвама злочина чини нови злочин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана