Komšićeve opstrukcije

Goran Maunaga
Komšićeve opstrukcije

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, odbacivanjem prijedloga predsjednika Hrvatske Ive Josipovića da se osumnjičenima za ratne zločine sudi po mjestu prebivališta, definitivno je postao broj jedan u regionu kada je riječ o miniranju saradnje i opstruisanju dogovora i sporazuma između BiH, Srbije i Hrvatske.

"Zlatni ljiljan Armije RBiH", koji je napredovao do Predsjedništva BiH, u novembru prošle godine "minirao" je i sporazum između tužilaštava BiH i Srbije, koji se takođe odnosio na predmete ratnih zločina.

Potpuno je jasno da iza tih njegovih odluka o odbacivanju saradnje BiH sa Srbijom i Hrvatskom na okončanju krivičnih procesa u vezi sa ratnim zločinima stoji politika SDP-a BiH, pa time dolazimo do pitanja kojim bi trebalo da se pozabave SDP-ovi međunarodni sponzori, a to je pitanje kakva je to politika i čemu ona vodi.

Očigledno je da se ta politička partija (i Komšić, naravno) nemjerljivo udaljila od socijaldemokratske osnove i humanih principa, postajući komplikovani negativni hibrid koji zaostaje i iza partija koje optužuje za nacionalizam a koje su, za razliku od takve SDP BiH, za dogovor, saradnju i kvalitetne odnose u regionu. Kakva je to stranka i koja joj je politika, kad su njeni stavovi o tako bitnim pitanjima dijametralni onima koje ima SDP Hrvatske? Trebalo bi da je sasvim logično da je politička ideja vodilja obje partije identična, ali ne. Dok Josipović i SDP Hrvatske pragmatično teže unapređenju regionalne saradnje i prevazilaženju sukoba, Komšiću i politici njegove stranke najviše odgovara status kvo, dakle nepostizanje bilo kakvog dogovora. Tako je za njih i najjednostavnije, jer će biti nastavljeno dosadašnje stereotipno predstavljanje Srba kao loših momaka.

Tu izgleda više nije potrebna, niti je važna struka, tako da Komšiću i liderima SDP-a baš ništa ne znači ni to što je Josipović, koji je iznio taj prijedlog, šef katedre i profesor krivičnog prava na prestižnom zagrebačkom Pravnom fakultetu. Ali to ne čudi jer u BiH, naročito u zajedničkim organima vlasti, struka već odavno ne igra nikakvu ulogu. Tu su na prvom mjestu politika i interesi. To se vidjelo i onda kad je u novembru prošle godine Komšić spriječio potpisivanje Sporazuma o saradnji između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, kojim bi se riješilo, između ostalog i pitanje "predmeta Dobrovoljačka". Odmah poslije toga donesene su izmjene Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Tužilaštva BiH koje su na snagu stupile u januaru ove godine. One su omogućile da tužilac sam može donijeti odluku u predmetu koji vodi, pa je tužilac Džud Romano donio odluku o obustavljanju istrage u "predmetu Dobrovoljačka". A reče Komšić da je "prirodno da se sudi po mjestu izvršenja zločina". Valjda bi onda BiH trebalo da krene da procesuira odgovorne za sve zločine, a ne da se obustavljaju istrage kako kome odgovara.

Treba sarađivati i kazniti sve odgovorne. A Komšića i slične treba spriječiti u miniranju sporazuma koji će to omogućiti. Jer se ovako nad žrtvama zločina čini novi zločin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana