Дјецу у паркове

Милош Васиљевић
Дјецу у паркове

Дјеца која проводе више времена у природи биће здравија и срећнија од оне која су конзументи нових технологија. Није ово никакав клише, јер прековремено и неконтролисано кориштење телефона па и гледање телевизије има трајне посљедице у одрастању малишана.

С првим проблемима већ се сусрећу при систематским прегледима, који широм Српске показују алармантне податке. Лош говор и гојазност аларм су који буди родитеље да дјеци морају промијенити стечене навике и понудити им алтернативу.

Љекари упозоравају да модерне технологије шкоде дјеци у здравом одрастању јер имају све слабији вид, али и вишак килограма, а то су само неки од проблема.

Дјетињство и одрастање мијења се константно, а нови трендови показују да се зов виртуелног пренио и на оне најмлађе. И док се с једне стране, сви они који имају 20 година и више сјећају дјетињства и традиционалног начина одрастања у правом смисле те ријечи, када су лопта и друштвене игре били искључиво у природи, испред зграда и на селу, данас слика коју имамо није нимало оптимистична. Одвојеност, изолованост, одсутност неке су од карактеристика најмлађих, највише захваљујући кориштењу мобилних телефона.

Прођите парковима, спортским теренима и испред школа у промилима се могу измјерити они који не типкају и који нормално ходају улицама и друже се с вршњацима.

Добар дио родитеља телефоне дјеци даје чак и док једу, прије спавања и током путовања па чак и када су у природи. Дјеца више не уживају у цвркуту птица, мирису прољећног цвијећа.

Игралишта су замијенили телефони, дружење и играрију предухитриле су виртуелне игре што сигурно није предуслов за успјешан раст и развој дјетета. Пуно посла у будућности имаће наши логопеди и дефектолози јер су поремећаји у говору свакодневица, а свједоци смо и дјеце са оскудним рјечником. Зато дјеци треба вратити живу комуникацију и ријеч, да гледају другаре док причају и да слушају родитеље, а не само да их чују.

Што више да се друже с вршњацима, да буду у природи и да од малих ногу изаберу да тренирају неки спорт, како би у здравом тијелу живио и здрав дух. Све без тога је бесмислено, јер они су наша будућност.

А потребни су нам здрави, ментално стабилни, привржени породици и традиционалним вриједностима те да још као првачићи крену правим путем. Они који вријеме проводе са бабом и дједом, а не уз “Тик ток” надметања, морају бити срећни. Сазнаће то касније и они, али и њихови родитељи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана