Djecu u parkove

Miloš Vasiljević
Djecu u parkove

Djeca koja provode više vremena u prirodi biće zdravija i srećnija od one koja su konzumenti novih tehnologija. Nije ovo nikakav kliše, jer prekovremeno i nekontrolisano korištenje telefona pa i gledanje televizije ima trajne posljedice u odrastanju mališana.

S prvim problemima već se susreću pri sistematskim pregledima, koji širom Srpske pokazuju alarmantne podatke. Loš govor i gojaznost alarm su koji budi roditelje da djeci moraju promijeniti stečene navike i ponuditi im alternativu.

Ljekari upozoravaju da moderne tehnologije škode djeci u zdravom odrastanju jer imaju sve slabiji vid, ali i višak kilograma, a to su samo neki od problema.

Djetinjstvo i odrastanje mijenja se konstantno, a novi trendovi pokazuju da se zov virtuelnog prenio i na one najmlađe. I dok se s jedne strane, svi oni koji imaju 20 godina i više sjećaju djetinjstva i tradicionalnog načina odrastanja u pravom smisle te riječi, kada su lopta i društvene igre bili isključivo u prirodi, ispred zgrada i na selu, danas slika koju imamo nije nimalo optimistična. Odvojenost, izolovanost, odsutnost neke su od karakteristika najmlađih, najviše zahvaljujući korištenju mobilnih telefona.

Prođite parkovima, sportskim terenima i ispred škola u promilima se mogu izmjeriti oni koji ne tipkaju i koji normalno hodaju ulicama i druže se s vršnjacima.

Dobar dio roditelja telefone djeci daje čak i dok jedu, prije spavanja i tokom putovanja pa čak i kada su u prirodi. Djeca više ne uživaju u cvrkutu ptica, mirisu proljećnog cvijeća.

Igrališta su zamijenili telefoni, druženje i igrariju preduhitrile su virtuelne igre što sigurno nije preduslov za uspješan rast i razvoj djeteta. Puno posla u budućnosti imaće naši logopedi i defektolozi jer su poremećaji u govoru svakodnevica, a svjedoci smo i djece sa oskudnim rječnikom. Zato djeci treba vratiti živu komunikaciju i riječ, da gledaju drugare dok pričaju i da slušaju roditelje, a ne samo da ih čuju.

Što više da se druže s vršnjacima, da budu u prirodi i da od malih nogu izaberu da treniraju neki sport, kako bi u zdravom tijelu živio i zdrav duh. Sve bez toga je besmisleno, jer oni su naša budućnost.

A potrebni su nam zdravi, mentalno stabilni, privrženi porodici i tradicionalnim vrijednostima te da još kao prvačići krenu pravim putem. Oni koji vrijeme provode sa babom i djedom, a ne uz “Tik tok” nadmetanja, moraju biti srećni. Saznaće to kasnije i oni, ali i njihovi roditelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Do mentaliteta je
Do mentaliteta je
Od Tita do Olbrajtove
Od Tita do Olbrajtove
Pravosuđe u leru
Pravosuđe u leru
Tapkanje u mjestu
Tapkanje u mjestu
Prevencija, šta je to?
Gluv, zbunjen, normalan
Gluv, zbunjen, normalan
Šamar domaćim radnicima
Šamar domaćim radnicima
Ko jamu kopa...
Ko jamu kopa...
Borba za opstanak
Borba za opstanak
Dosrbljavanje
Dosrbljavanje
Bježi, Fadile
Bježi, Fadile
Šta žene slave?
Šta žene slave?
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana