Деценије реформи у најави

Маријана Миљић Бјеловук
Деценије реформи у најави

Надлежни реформу јавне управе најављују деценијама у БиХ. Дакле, само најављују, јер до сада од стварања администрације која ће грађанима пружати квалитетне и добре услуге није ништа урађено.

Колика је неозбиљност надлежних у БиХ, како када је ријеч о реформи јавне управе, тако и о свему осталом, показује и чињеница да сами донатори окрећу леђа надлежним институцијама. И они су схватили да се у БиХ само прича, најављује нешто, али да се, када је ријеч о свему томе, ама баш ништа не ради.

Неодговорности и неозбиљности надлежних имамо на претек. Овој земљи у томе нема премца. Најбоља је. Убједљиво. Грађани су посљедња рупа на свирали. Они се спомињу само онда када руку треба завући у њихов џеп, а када су у питању боље услуге за њих, али и све остало, онда нека чекају, деценију, двије, односно у недоглед.

Упоредо са реформама јавног управе БиХ причало се, али и даље се само прича, о новом закону о државним службеницима у Републици Српској, који би требало да уведе реда у правичније запошљавање у јавном сектору и, гле чуда, ни када је ријеч о том питању ништа није урађено. Нити ће, јер то некоме не одговара. Односно, није некоме, већ онима који управљају институцијама. Тада би требало да посегну за запошљавањем способних, а не подобних, а ово тржиште није створено за то. Далеко је миљама. И биће далеко, све док запошљавамо подобне, а никако способне. Ових других све је мање, јер они раде и развијају привреду европских земаља. И они су већ одавно схватили, као и донатори, да се у овој земљи само у недоглед прича и обећава.

Темељ реформе јавне управе, која је у надлежности свих нивоа власти у БиХ, постављен је још 2006. године, али од тада па све до данас нисмо се много одмакли на путу приближавању модерној администрацији која је усклађена са европским принципима и која ће грађане ставити испред службеника.

Не маре надлежни ни за то што је реформа јавне управе један од приоритета на путу ка Европској унији. Ни то им ама баш ништа не значи. Нека сачека реформа и нека чакају грађани. Ако се буде чекало да надлежни заврше реформу јавне управе да бисмо се приближили ЕУ, свима је и више него јасно да ћемо још деценијама каскати на том путу. Темпо рада надлежних по питању преузетих обавеза не може се мјерити ни са брзином пужа. И он је на свом путу ефикаснији и бржи од надлежних нам у овој земљи.

Власти једном за свагда треба да престану са пустим обећањима и да се посвете своме послу. Јер за то су изабрани и за то их плаћају грађани ове осиромашене земље. Оно што је остало још у земљи. Јер, како је кренуло, можда за деценију, највише двије неће ни бити становника у овој земљи који ће плаћати њихова пуста обећања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана