Decenije reformi u najavi

Marijana Miljić Bjelovuk
Decenije reformi u najavi

Nadležni reformu javne uprave najavljuju decenijama u BiH. Dakle, samo najavljuju, jer do sada od stvaranja administracije koja će građanima pružati kvalitetne i dobre usluge nije ništa urađeno.

Kolika je neozbiljnost nadležnih u BiH, kako kada je riječ o reformi javne uprave, tako i o svemu ostalom, pokazuje i činjenica da sami donatori okreću leđa nadležnim institucijama. I oni su shvatili da se u BiH samo priča, najavljuje nešto, ali da se, kada je riječ o svemu tome, ama baš ništa ne radi.

Neodgovornosti i neozbiljnosti nadležnih imamo na pretek. Ovoj zemlji u tome nema premca. Najbolja je. Ubjedljivo. Građani su posljednja rupa na svirali. Oni se spominju samo onda kada ruku treba zavući u njihov džep, a kada su u pitanju bolje usluge za njih, ali i sve ostalo, onda neka čekaju, deceniju, dvije, odnosno u nedogled.

Uporedo sa reformama javnog uprave BiH pričalo se, ali i dalje se samo priča, o novom zakonu o državnim službenicima u Republici Srpskoj, koji bi trebalo da uvede reda u pravičnije zapošljavanje u javnom sektoru i, gle čuda, ni kada je riječ o tom pitanju ništa nije urađeno. Niti će, jer to nekome ne odgovara. Odnosno, nije nekome, već onima koji upravljaju institucijama. Tada bi trebalo da posegnu za zapošljavanjem sposobnih, a ne podobnih, a ovo tržište nije stvoreno za to. Daleko je miljama. I biće daleko, sve dok zapošljavamo podobne, a nikako sposobne. Ovih drugih sve je manje, jer oni rade i razvijaju privredu evropskih zemalja. I oni su već odavno shvatili, kao i donatori, da se u ovoj zemlji samo u nedogled priča i obećava.

Temelj reforme javne uprave, koja je u nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH, postavljen je još 2006. godine, ali od tada pa sve do danas nismo se mnogo odmakli na putu približavanju modernoj administraciji koja je usklađena sa evropskim principima i koja će građane staviti ispred službenika.

Ne mare nadležni ni za to što je reforma javne uprave jedan od prioriteta na putu ka Evropskoj uniji. Ni to im ama baš ništa ne znači. Neka sačeka reforma i neka čakaju građani. Ako se bude čekalo da nadležni završe reformu javne uprave da bismo se približili EU, svima je i više nego jasno da ćemo još decenijama kaskati na tom putu. Tempo rada nadležnih po pitanju preuzetih obaveza ne može se mjeriti ni sa brzinom puža. I on je na svom putu efikasniji i brži od nadležnih nam u ovoj zemlji.

Vlasti jednom za svagda treba da prestanu sa pustim obećanjima i da se posvete svome poslu. Jer za to su izabrani i za to ih plaćaju građani ove osiromašene zemlje. Ono što je ostalo još u zemlji. Jer, kako je krenulo, možda za deceniju, najviše dvije neće ni biti stanovnika u ovoj zemlji koji će plaćati njihova pusta obećanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
Novi ciklus i nada u nebo
Novi ciklus i nada u nebo
100 maraka, druže!
100 maraka, druže!
Zbijanje šale s narodom
Zbijanje šale s narodom
Sankcije
Sankcije
Amber alert
Amber alert
Do mentaliteta je
Do mentaliteta je
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana