Црно је бијело и обратно

Вељко Зељковић
Црно је бијело и обратно

Пољски предсједник Анџеј Дуда послао је званично писмо лидерима земаља чланица НАТО-а, позивајући их да повећају минималну потрошњу за колективну одбрану.

У саопштењу објављеном након састанка у Бриселу, поводом 75. годишњице потписивања оснивачког документа НАТО-а, Дуда је навео да тренутни праг минималне војне потрошње од два одсто БДП-а, који је успостављен 2014, “више није довољан”.

Он је предложио да се повећа на чак три одсто. Он је поручио да блок мора да предузме овај корак како би се супротставио наводној империјалној политици Русије и као одговор на растуће тензије на Блиском истоку и Пацифику.

Дуда је, такође, сугерисао да САД и Велика Британија не би требало да буду једине земље НАТО-а које имају моћне армије, тврдећи да су времена мира завршена и да би све чланице блока требало да повећају свој војни потенцијал и да се фокусирају на опремање својих оружаних снага најсавременијим технолошким могућностима. Његова изјава долази у тренутку када је Варшава објавила планове да удвостручи своју војску до 2035. као одговор на сукоб између Русије и Украјине. Земља је такође повећала своју потрошњу за одбрану ове године на више од четири одсто свог БДП-а.

Дуда је заборавио да појасни у чему се то огледа наводни руски империјализам, али и одговори зар није хегемонија када се војно интервенише у Сирији, Ираку, Авганистану или рецимо у БиХ и СРЈ. Који су национални интереси земаља чланица НАТО-а хиљадама километара од њихових граница? Чему служе на хиљаде НАТО база широм свијета и која је њихова улога, ако то није ширење хегемоније, колонијализма и неолибералног капитализма?

Зар није империјализам и то што се НАТО од свог оснивања утростручио, полако се шуњајући ка руским границама? Такође, због чега САД, Велика Британија и Аустралија праве нови НАТО савез на просторима Индо-Пацифика назван “Аукус”?

Све се своди на моћ! Нема ту међународног права. Да га има СРЈ никада не би била бомбардована. Приче о демократији и људским правима само су изговор, трули алиби. Да су толико чисти у својим акцијама и намјерама ваљда не би постојала клаузула да се НАТО војницима не може судити пред међународним судовима.

Одавно је НАТО престао да буде оно што је био у хладноратовско доба, када се све сводило на заоштрену реторику. Након распада СССР и рушења Берлинског зида схватили су да немају више непријатеља те су их почели измишљати и правити, како би оправдали своје постојање. Због тога Дуда и предлаже да се обезбиједи већи новац за наоружање. Треба наставити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана