Crno je bijelo i obratno

Veljko Zeljković
Crno je bijelo i obratno

Poljski predsjednik Andžej Duda poslao je zvanično pismo liderima zemalja članica NATO-a, pozivajući ih da povećaju minimalnu potrošnju za kolektivnu odbranu.

U saopštenju objavljenom nakon sastanka u Briselu, povodom 75. godišnjice potpisivanja osnivačkog dokumenta NATO-a, Duda je naveo da trenutni prag minimalne vojne potrošnje od dva odsto BDP-a, koji je uspostavljen 2014, “više nije dovoljan”.

On je predložio da se poveća na čak tri odsto. On je poručio da blok mora da preduzme ovaj korak kako bi se suprotstavio navodnoj imperijalnoj politici Rusije i kao odgovor na rastuće tenzije na Bliskom istoku i Pacifiku.

Duda je, takođe, sugerisao da SAD i Velika Britanija ne bi trebalo da budu jedine zemlje NATO-a koje imaju moćne armije, tvrdeći da su vremena mira završena i da bi sve članice bloka trebalo da povećaju svoj vojni potencijal i da se fokusiraju na opremanje svojih oružanih snaga najsavremenijim tehnološkim mogućnostima. Njegova izjava dolazi u trenutku kada je Varšava objavila planove da udvostruči svoju vojsku do 2035. kao odgovor na sukob između Rusije i Ukrajine. Zemlja je takođe povećala svoju potrošnju za odbranu ove godine na više od četiri odsto svog BDP-a.

Duda je zaboravio da pojasni u čemu se to ogleda navodni ruski imperijalizam, ali i odgovori zar nije hegemonija kada se vojno interveniše u Siriji, Iraku, Avganistanu ili recimo u BiH i SRJ. Koji su nacionalni interesi zemalja članica NATO-a hiljadama kilometara od njihovih granica? Čemu služe na hiljade NATO baza širom svijeta i koja je njihova uloga, ako to nije širenje hegemonije, kolonijalizma i neoliberalnog kapitalizma?

Zar nije imperijalizam i to što se NATO od svog osnivanja utrostručio, polako se šunjajući ka ruskim granicama? Takođe, zbog čega SAD, Velika Britanija i Australija prave novi NATO savez na prostorima Indo-Pacifika nazvan “Aukus”?

Sve se svodi na moć! Nema tu međunarodnog prava. Da ga ima SRJ nikada ne bi bila bombardovana. Priče o demokratiji i ljudskim pravima samo su izgovor, truli alibi. Da su toliko čisti u svojim akcijama i namjerama valjda ne bi postojala klauzula da se NATO vojnicima ne može suditi pred međunarodnim sudovima.

Odavno je NATO prestao da bude ono što je bio u hladnoratovsko doba, kada se sve svodilo na zaoštrenu retoriku. Nakon raspada SSSR i rušenja Berlinskog zida shvatili su da nemaju više neprijatelja te su ih počeli izmišljati i praviti, kako bi opravdali svoje postojanje. Zbog toga Duda i predlaže da se obezbijedi veći novac za naoružanje. Treba nastaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana