Чип мржње

 Вељко Зељковић
Чип мржње

Какав је то ментални склоп младића од 20-ак година који са фантомкама на глави, ножевима и бибер спрејевима у рукама упадну у хотел, у жељи и намјери да се обрачунају с голобрадим малишанима од десетак година и њиховим родитељима, уз повике “Убиј Србина”?

Какво је то друштво у ком су ти хулигани “стасали” и ко их је направио таквима да националну мржњу показују и према малишанима и то само јер се зову Немања, Никола или Јован и долазе из Србије?

Мјесто радње “мултиетничко” Сарајево у ком је протеклог викенда одржан фудбалски турнир за малишане из читавог региона. Гости су били и из сусједне Србије. И управо је то, како ствари стоје, био још један добар повод да се покаже патолошка мржња.

Да се не ради о изолованом случају говори и примјер када су за новогодишње празнике српским држављанима у овом граду ножем избушене гуме на аутомобилима са српским регистарским ознакама. Сад су на ред дошла и дјеца. Јасна је порука која се жели послати. Оно што забрињава, али и указује због чега су фантом младићи постали то што јесу, јесте и одсуство било какве политичке, али и отворене људске осуде тог срамног и безумног чина.

Још увијек актуелна министарка иностраних послова БиХ Бисера Турковић није нашла ни за сходно да се извини поменутим српским породицама. Још даље је отишао Емир Суљагић са својим лицемјерним и увредљивим коментарима које је касније избрисао с друштвених мрежа, али и поједини федерални медији који су га у томе покушали оправдати.

Поводом овог инцидента нису реаговали ни из највеће бошњачке странке СДА. Ни грађанин Жељко Комшић. Поменути хулигани су управо продукт једне такве њихове накарадне и опасне политике која се годинама своди на ударања разних погрдних етикета Србима. Јер лакше је говорити о Србима као лошим момцима, него ти истим хулиганима-нападачима, објаснити зашто немају посла.

Све то је довело до тога да Сарајево већински постане управо онако како га Бакир, Жељко, Емир и Бисера желе  - град у ком, након Дједа Мраза, ни српска дјеца нису пожељна.

Нажалост, мало је оних попут познатог угоститеља Сеје Брајловића. И док је тако, Сарајево ће остати заробљено у тамном вилајету, попут проклете авлије те ће и даље стасавати овакве и сличне послијератне генерације младих људи која ће се “филовати” националном мржњом.

Због свега тога, поред хулигана који су са фантомкама упали у хотел, на оптуженичкој клупи требало би да буду и сви они који су им уградили тај чип мржње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана