Čip mržnje

 Veljko Zeljković
Čip mržnje

Kakav je to mentalni sklop mladića od 20-ak godina koji sa fantomkama na glavi, noževima i biber sprejevima u rukama upadnu u hotel, u želji i namjeri da se obračunaju s golobradim mališanima od desetak godina i njihovim roditeljima, uz povike “Ubij Srbina”?

Kakvo je to društvo u kom su ti huligani “stasali” i ko ih je napravio takvima da nacionalnu mržnju pokazuju i prema mališanima i to samo jer se zovu Nemanja, Nikola ili Jovan i dolaze iz Srbije?

Mjesto radnje “multietničko” Sarajevo u kom je proteklog vikenda održan fudbalski turnir za mališane iz čitavog regiona. Gosti su bili i iz susjedne Srbije. I upravo je to, kako stvari stoje, bio još jedan dobar povod da se pokaže patološka mržnja.

Da se ne radi o izolovanom slučaju govori i primjer kada su za novogodišnje praznike srpskim državljanima u ovom gradu nožem izbušene gume na automobilima sa srpskim registarskim oznakama. Sad su na red došla i djeca. Jasna je poruka koja se želi poslati. Ono što zabrinjava, ali i ukazuje zbog čega su fantom mladići postali to što jesu, jeste i odsustvo bilo kakve političke, ali i otvorene ljudske osude tog sramnog i bezumnog čina.

Još uvijek aktuelna ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković nije našla ni za shodno da se izvini pomenutim srpskim porodicama. Još dalje je otišao Emir Suljagić sa svojim licemjernim i uvredljivim komentarima koje je kasnije izbrisao s društvenih mreža, ali i pojedini federalni mediji koji su ga u tome pokušali opravdati.

Povodom ovog incidenta nisu reagovali ni iz najveće bošnjačke stranke SDA. Ni građanin Željko Komšić. Pomenuti huligani su upravo produkt jedne takve njihove nakaradne i opasne politike koja se godinama svodi na udaranja raznih pogrdnih etiketa Srbima. Jer lakše je govoriti o Srbima kao lošim momcima, nego ti istim huliganima-napadačima, objasniti zašto nemaju posla.

Sve to je dovelo do toga da Sarajevo većinski postane upravo onako kako ga Bakir, Željko, Emir i Bisera žele  - grad u kom, nakon Djeda Mraza, ni srpska djeca nisu poželjna.

Nažalost, malo je onih poput poznatog ugostitelja Seje Brajlovića. I dok je tako, Sarajevo će ostati zarobljeno u tamnom vilajetu, poput proklete avlije te će i dalje stasavati ovakve i slične poslijeratne generacije mladih ljudi koja će se “filovati” nacionalnom mržnjom.

Zbog svega toga, pored huligana koji su sa fantomkama upali u hotel, na optuženičkoj klupi trebalo bi da budu i svi oni koji su im ugradili taj čip mržnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Začarani krug zaduženja
Začarani krug zaduženja
A sad adio...
A sad adio...
Vrijeme opoziva
Vrijeme opoziva
Jesmo li svi mete?
Jesmo li svi mete?
Vandalizam
Vandalizam
Škola kao rezervna opcija
Škola kao rezervna opcija
Kolaps u najavi
Kolaps u najavi
Aerodromi
Aerodromi
Kamatne brige
Kamatne brige
Minska polja
Minska polja
Ludilo
Ludilo
Šta slavimo?
Šta slavimo?
Kukolj i žito
Kukolj i žito
Žrtve i zločini
Žrtve i zločini
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana