Борба за фотеље

Милош Васиљевић
Борба за фотеље

Још у античкој Грчкој људи су се окупљали на агорама, односно трговима гдје су бирали најбоље међу њима, који су их представљали, а само појединци су имали култ вође и карактеристике лидерства па би се они захваљујући овим особинама дуже и задржали.

“Демос” - народ и “кратија” - владати два су термина који су показали, али и олакшали пут у будућности, пут владавине народа, фер и коректних избора и изборних процеса. Све ово је увод у причу о политичким представницима на нашим просторима, односно на оно што нам слиједи, а то су локални избори и борба за нове мандате. Иако званична кампања почиње мјесец дана прије избора, већ можемо видјети активности политичких лидера, али и збијање редова у мјесним, општинским и градским одборима.

У борбу за престо, тачније трку за градоначелника ићи ће најмање девет па чак и десет од 11 актуелних градоначелника. Први човјек Дервенте Милорад Симић рекао је политици “доста”, иде у заслужену пензију и једини је актуелни градоначелник који сигурно неће бити актер јесењих избора. Већина градоначелника због безброј бенефита поново ће у изборну трку, а захваљујући страначкој машинерији многи од њих би могли и обновити мандате. Кренимо редом, уважавајући подједнако све градове, Бањалука се већ издвојила као најинтересантнија локална заједница. Актуелни градоначелник Драшко Станивуковић убијеђен је у нову побједу, а тврди да то потврђује и испитивање јавног мњења, а како сада ствари стоје на црту би му могла стати некадашња страначка колегиница и лидер Народног фронта Јелена Тривић, уз једног кандидата СНСД-а, а спекулише се да би могао бити директор УКЦ-а Српске Владо Ђајић или актуелни министар финансија и трезора БиХ Срђан Амиџић.

У највећем граду Семберије, у трку би могао поново актуелни градоначелник Љубиша Петровић који ће бити приједлог Градског одбора у Бијељини. У Зворнику, Лакташима и Добоју СНСД ће, како сада ствари стоје, предложити актуелне градоначелнике, баш као и Дарка Томаша када је ријеч о Прњавору, док се у Градишци осим актуелног градоначелника помињало и име министра трговине и туризма у Влади Српске Дениса Шулића. На крајњем југу, тачније у Требињу, биће занимљиво будући да је други по снази политички субјект Листа за правду и ред већ “избацио” свог кандидата, магистра историје Лазара Радана, који ће вјероватно бити најмлађи номиновани у конкуренцији свих градова Српске. 

Стара изрека каже: “Дај човјеку власт па ћеш видјети какав је у ствари” показала се као тачна, а једини репер за политичаре јесу њихова дјела и оно шта оставе иза себе.

Славни филозофи Платон, Сократ и Софокле причали су о идејама, код нас међу градоначелницима нема филозофа, а обичан народ се нада да ће бити мање филозофирања, а више идеја и рада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Бумеранг
Бумеранг
Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана