Borba za fotelje

Miloš Vasiljević
Borba za fotelje

Još u antičkoj Grčkoj ljudi su se okupljali na agorama, odnosno trgovima gdje su birali najbolje među njima, koji su ih predstavljali, a samo pojedinci su imali kult vođe i karakteristike liderstva pa bi se oni zahvaljujući ovim osobinama duže i zadržali.

“Demos” - narod i “kratija” - vladati dva su termina koji su pokazali, ali i olakšali put u budućnosti, put vladavine naroda, fer i korektnih izbora i izbornih procesa. Sve ovo je uvod u priču o političkim predstavnicima na našim prostorima, odnosno na ono što nam slijedi, a to su lokalni izbori i borba za nove mandate. Iako zvanična kampanja počinje mjesec dana prije izbora, već možemo vidjeti aktivnosti političkih lidera, ali i zbijanje redova u mjesnim, opštinskim i gradskim odborima.

U borbu za presto, tačnije trku za gradonačelnika ići će najmanje devet pa čak i deset od 11 aktuelnih gradonačelnika. Prvi čovjek Dervente Milorad Simić rekao je politici “dosta”, ide u zasluženu penziju i jedini je aktuelni gradonačelnik koji sigurno neće biti akter jesenjih izbora. Većina gradonačelnika zbog bezbroj benefita ponovo će u izbornu trku, a zahvaljujući stranačkoj mašineriji mnogi od njih bi mogli i obnoviti mandate. Krenimo redom, uvažavajući podjednako sve gradove, Banjaluka se već izdvojila kao najinteresantnija lokalna zajednica. Aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković ubijeđen je u novu pobjedu, a tvrdi da to potvrđuje i ispitivanje javnog mnjenja, a kako sada stvari stoje na crtu bi mu mogla stati nekadašnja stranačka koleginica i lider Narodnog fronta Jelena Trivić, uz jednog kandidata SNSD-a, a spekuliše se da bi mogao biti direktor UKC-a Srpske Vlado Đajić ili aktuelni ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić.

U najvećem gradu Semberije, u trku bi mogao ponovo aktuelni gradonačelnik Ljubiša Petrović koji će biti prijedlog Gradskog odbora u Bijeljini. U Zvorniku, Laktašima i Doboju SNSD će, kako sada stvari stoje, predložiti aktuelne gradonačelnike, baš kao i Darka Tomaša kada je riječ o Prnjavoru, dok se u Gradišci osim aktuelnog gradonačelnika pominjalo i ime ministra trgovine i turizma u Vladi Srpske Denisa Šulića. Na krajnjem jugu, tačnije u Trebinju, biće zanimljivo budući da je drugi po snazi politički subjekt Lista za pravdu i red već “izbacio” svog kandidata, magistra istorije Lazara Radana, koji će vjerovatno biti najmlađi nominovani u konkurenciji svih gradova Srpske. 

Stara izreka kaže: “Daj čovjeku vlast pa ćeš vidjeti kakav je u stvari” pokazala se kao tačna, a jedini reper za političare jesu njihova djela i ono šta ostave iza sebe.

Slavni filozofi Platon, Sokrat i Sofokle pričali su o idejama, kod nas među gradonačelnicima nema filozofa, a običan narod se nada da će biti manje filozofiranja, a više ideja i rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
“Dođi juče”
“Dođi juče”
Crno je bijelo i obratno
Crno je bijelo i obratno
Novi ciklus i nada u nebo
Novi ciklus i nada u nebo
100 maraka, druže!
100 maraka, druže!
Zbijanje šale s narodom
Zbijanje šale s narodom
Sankcije
Sankcije
Amber alert
Amber alert
Do mentaliteta je
Do mentaliteta je
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana