Borba za fotelje

Miloš Vasiljević
Borba za fotelje

Još u antičkoj Grčkoj ljudi su se okupljali na agorama, odnosno trgovima gdje su birali najbolje među njima, koji su ih predstavljali, a samo pojedinci su imali kult vođe i karakteristike liderstva pa bi se oni zahvaljujući ovim osobinama duže i zadržali.

“Demos” - narod i “kratija” - vladati dva su termina koji su pokazali, ali i olakšali put u budućnosti, put vladavine naroda, fer i korektnih izbora i izbornih procesa. Sve ovo je uvod u priču o političkim predstavnicima na našim prostorima, odnosno na ono što nam slijedi, a to su lokalni izbori i borba za nove mandate. Iako zvanična kampanja počinje mjesec dana prije izbora, već možemo vidjeti aktivnosti političkih lidera, ali i zbijanje redova u mjesnim, opštinskim i gradskim odborima.

U borbu za presto, tačnije trku za gradonačelnika ići će najmanje devet pa čak i deset od 11 aktuelnih gradonačelnika. Prvi čovjek Dervente Milorad Simić rekao je politici “dosta”, ide u zasluženu penziju i jedini je aktuelni gradonačelnik koji sigurno neće biti akter jesenjih izbora. Većina gradonačelnika zbog bezbroj benefita ponovo će u izbornu trku, a zahvaljujući stranačkoj mašineriji mnogi od njih bi mogli i obnoviti mandate. Krenimo redom, uvažavajući podjednako sve gradove, Banjaluka se već izdvojila kao najinteresantnija lokalna zajednica. Aktuelni gradonačelnik Draško Stanivuković ubijeđen je u novu pobjedu, a tvrdi da to potvrđuje i ispitivanje javnog mnjenja, a kako sada stvari stoje na crtu bi mu mogla stati nekadašnja stranačka koleginica i lider Narodnog fronta Jelena Trivić, uz jednog kandidata SNSD-a, a spekuliše se da bi mogao biti direktor UKC-a Srpske Vlado Đajić ili aktuelni ministar finansija i trezora BiH Srđan Amidžić.

U najvećem gradu Semberije, u trku bi mogao ponovo aktuelni gradonačelnik Ljubiša Petrović koji će biti prijedlog Gradskog odbora u Bijeljini. U Zvorniku, Laktašima i Doboju SNSD će, kako sada stvari stoje, predložiti aktuelne gradonačelnike, baš kao i Darka Tomaša kada je riječ o Prnjavoru, dok se u Gradišci osim aktuelnog gradonačelnika pominjalo i ime ministra trgovine i turizma u Vladi Srpske Denisa Šulića. Na krajnjem jugu, tačnije u Trebinju, biće zanimljivo budući da je drugi po snazi politički subjekt Lista za pravdu i red već “izbacio” svog kandidata, magistra istorije Lazara Radana, koji će vjerovatno biti najmlađi nominovani u konkurenciji svih gradova Srpske. 

Stara izreka kaže: “Daj čovjeku vlast pa ćeš vidjeti kakav je u stvari” pokazala se kao tačna, a jedini reper za političare jesu njihova djela i ono šta ostave iza sebe.

Slavni filozofi Platon, Sokrat i Sofokle pričali su o idejama, kod nas među gradonačelnicima nema filozofa, a običan narod se nada da će biti manje filozofiranja, a više ideja i rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
Opstanak
Opstanak
Slavim, dakle postojim
Slavim, dakle postojim
Svadba sa etiketom
Svadba sa etiketom
Farsa
Farsa
Službenici podbacili
Službenici podbacili
Pomozi ako možeš
Pomozi ako možeš
Šest minuta
Šest minuta
Bijedne plate
Bijedne plate
Rekorderi
Rekorderi
Srbima april crn
Srbima april crn
Sipaj za cvaju
Sipaj za cvaju
Zukanove šale
Zukanove šale
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana