Адресе за подјеле

Ведрана Кулага Симић
Адресе за подјеле

У темеље Републике Српске уграђено је на хиљаде и хиљаде живота. Многе мајке су изгубиле синове, сестре браћу, дјеца очеве, али та њихова жртва не смије бити заборављена јер су највредније што су имали несебично дали за мир и слободу коју нису, на крају, дочекали.

Од када је испаљен посљедњи крвави метак прошле су готово три деценије,  али има рана које су јаче од времена и које никада неће до краја зарасти. То најбоље знају они који с њима живе све ове године и који осјете како у миру боли неправда, а знају шта су дали док су гранате и меци грмјели небом.

Ријеч о махом о некадашњим борцима и цивилима који су данас окупљени у организацијама које су проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата, кроз које настоје да обезбиједе што више права те боље услове за живот онима с којима су једном дијелили ров или чували линију. Или би бар тако требало да буде.

У први план посљедњих мјесеци на површину излазе проблеми који царују на тим адресама гдје се, судећи према многим изјавама, све више свађају, а мање боре за права оних које представљају. Таквих несугласица, које су озбиљно пољуљале стање у њиховим редовима, било је, између осталог, у Борачкој организацији РС, Републичкој организацији породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила те Савезу логораша, гдје се и данас надмудрују на тему ко­ је искључен из чланства, а ко једини предсједник.

Једна струја тврди једно, а друга то демантује и подвлачи да постоји само једна скупштина и само један предсједник. А док се они тако надмудрују, на губитку су сви они који су дане, мјесеце па и године провели у злогласним логорима. Без хране, свјетлости, а са свакодневним батинама и уз ко зна какве све страхоте, понижења, тортуре, малтретирања. Убијање из дана у дан, а без смрти коју су многи, како су причали, призивали из минута у минут.

Ипак, они који су имали среће дочекали су свјетлост и слободу. Крај рата и нову животну прилику, али, ма колико година прошло и ако већ постоје ти савези и удружења, сукоби унутар њих су најмање потребни.

Такве организације не смију да постају мјеста у којима преовладава лични интерес појединаца, већ адресе на којима породице погинулих и нестали те оних који су на својој кожи осјетили страхоте логора треба да у свако доба имају ослонац и подршку.

Они којима је указано повјерење да буду на мјесту предсједника удружења, организација или савеза морају бити свјесни тежине посла и одговорности коју су прихватили, те усмјерени само ка томе да раде у интересу свих оних које представљају. Чија патња, туга, ране и бол живе и данас. Најмање што им треба јесте да им саборци досипају со на ране, па и они са којима дијеле судбину јер се, ето, у међувремену нешто промијенило. Лични интерес нема шта да тражи с друге стране врата било које такве организације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Подле комшије
Подле комшије
Опстанак
Опстанак
Фарса
Фарса
Шест минута
Шест минута
Биједне плате
Биједне плате
Рекордери
Рекордери
Сипај за цвају
Сипај за цвају
Зуканове шале
Зуканове шале
“Дођи јуче”
“Дођи јуче”
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана