Отпад постаје нови производ

Сандра Кљајић
Отпад постаје нови производ

БАЊАЛУКА - Предузећа у БиХ која се баве прерадом пластике, метала и дрвета ускоро би требало да своје пословање унаприједе те створе значајне уштеде тако што ће производе, материјале и ресурсе да користе што је могуће ефикасније и дуже те се на крају њиховог рока трајања рециклирају или поновно употребљавају.

Дигитални иновациони хаб (DIH) ONEX почео је са имплементацијом ЕУ Интеррег дунавског пројекта под називом Циркуларни иновациони хаб (CI-HUB), у којем учествује 20 домаћих предузећа која се баве прерадом пластике, метала и дрвета.

- Ово је прилика и домаћим предузећима да уведу принципе циркуларне и зелене економије у своје пословање. У циркуларној економији производи су дизајнирани тако да се оптимизује њихова корисност и рок трајања, промовише се поновна употреба, побољшава се сакупљање и улаже се у инфраструктуру да би се развила тржишта за рециклирани материјал који се затим поново користи за стварање оптимизованих производа - објашњавају у DIH ONEX-у.

Општи циљ пројекта који ће трајати три године, односно до 30. јула 2026. године је, додају, унапређење иновативних капацитета у мање развијеним регионима.

- У фокусу пројекта су мање развијене регије западног Балкана, које карактеришу мали износи издвајања за истраживање и развој, мањи ниво патентних апликација, као и мањи ниво употребе информационих технологија (IKT) у пословању предузећа. Предузећа у БиХ која учествују у пројекту ће његовом имплементацијом имати производ који се након употребе може рециклирати - кажу у DIH ONEX-у.

Пројекат је заснован на моделу преноса корисничког искуства у ланцима добављача у контексту такозване индустрије 4.0, а која се односи на брзу дигиталну трансформацију процеса унутар прерађивачко-производних  индустрија.

- Пројектне активности се односе на развој нових алата за унапређење циркуларне економије у мање развијеним регионима, као и трансфер знања из развијених према мање развијеним регионима дунавске регије у области циркуларне економије. Прецизније, кроз пројекат ћемо директно радити са предузећима те организовати разне тренинге, обуке и слично којима ће домаћим компанијама бити пренесена знања и искуства предузећа која већ раде по овом принципу. Намјера је да се кроз предвиђене активности створи нова вриједност заснована на принципима циркуларне економије, а то су смањење, поновна употреба и рециклирање ресурса са фокусом на два сектора -  прерада пластике и метала и грађевинарство - кажу у DIH ONEX-у.

Специфични циљ пројекта је да се развије сет инструмената подршке предузећима у процесу увођења принципа циркуларне економије.

- Предвиђено је и креирање акцелерацијског програма из ове области на транснационалном нивоу који ће бити  први програм ове врсте развијен у ЕУ. Пројектом је превиђено успостављање и тренинг центра који ће се бавити трансфером знања из иновативних региона Њемачке и Аустрије у остале мање развијене регионе дунавске регије - истакли су.

Министарство привреде и предузетништва РС стратешки је партнер у пројекту, а имплементатор DIH ONEX. У пројекту учествује 11 земаља.

Стручњаци

У DIH ONEX-у су, путем платформе њњњ.онеџ.дигитал, умрежани висококвалификовани стручњаци за професионалну подршку у различитим областима пословања. Као платформа која представља широку мрежу партнерских организација, дјеловање DIH ONEX-а усклађено је са важећим стратегијама развоја у Републици Српској односно БиХ, као и новом индустријском стратегијом за глобално конкурентну, “зелену” и дигиталну Европу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана