Otpad postaje novi proizvod

Sandra Kljajić
Otpad postaje novi proizvod

BANjALUKA - Preduzeća u BiH koja se bave preradom plastike, metala i drveta uskoro bi trebalo da svoje poslovanje unaprijede te stvore značajne uštede tako što će proizvode, materijale i resurse da koriste što je moguće efikasnije i duže te se na kraju njihovog roka trajanja recikliraju ili ponovno upotrebljavaju.

Digitalni inovacioni hab (DIH) ONEX počeo je sa implementacijom EU Interreg dunavskog projekta pod nazivom Cirkularni inovacioni hab (CI-HUB), u kojem učestvuje 20 domaćih preduzeća koja se bave preradom plastike, metala i drveta.

- Ovo je prilika i domaćim preduzećima da uvedu principe cirkularne i zelene ekonomije u svoje poslovanje. U cirkularnoj ekonomiji proizvodi su dizajnirani tako da se optimizuje njihova korisnost i rok trajanja, promoviše se ponovna upotreba, poboljšava se sakupljanje i ulaže se u infrastrukturu da bi se razvila tržišta za reciklirani materijal koji se zatim ponovo koristi za stvaranje optimizovanih proizvoda - objašnjavaju u DIH ONEX-u.

Opšti cilj projekta koji će trajati tri godine, odnosno do 30. jula 2026. godine je, dodaju, unapređenje inovativnih kapaciteta u manje razvijenim regionima.

- U fokusu projekta su manje razvijene regije zapadnog Balkana, koje karakterišu mali iznosi izdvajanja za istraživanje i razvoj, manji nivo patentnih aplikacija, kao i manji nivo upotrebe informacionih tehnologija (IKT) u poslovanju preduzeća. Preduzeća u BiH koja učestvuju u projektu će njegovom implementacijom imati proizvod koji se nakon upotrebe može reciklirati - kažu u DIH ONEX-u.

Projekat je zasnovan na modelu prenosa korisničkog iskustva u lancima dobavljača u kontekstu takozvane industrije 4.0, a koja se odnosi na brzu digitalnu transformaciju procesa unutar prerađivačko-proizvodnih  industrija.

- Projektne aktivnosti se odnose na razvoj novih alata za unapređenje cirkularne ekonomije u manje razvijenim regionima, kao i transfer znanja iz razvijenih prema manje razvijenim regionima dunavske regije u oblasti cirkularne ekonomije. Preciznije, kroz projekat ćemo direktno raditi sa preduzećima te organizovati razne treninge, obuke i slično kojima će domaćim kompanijama biti prenesena znanja i iskustva preduzeća koja već rade po ovom principu. Namjera je da se kroz predviđene aktivnosti stvori nova vrijednost zasnovana na principima cirkularne ekonomije, a to su smanjenje, ponovna upotreba i recikliranje resursa sa fokusom na dva sektora -  prerada plastike i metala i građevinarstvo - kažu u DIH ONEX-u.

Specifični cilj projekta je da se razvije set instrumenata podrške preduzećima u procesu uvođenja principa cirkularne ekonomije.

- Predviđeno je i kreiranje akceleracijskog programa iz ove oblasti na transnacionalnom nivou koji će biti  prvi program ove vrste razvijen u EU. Projektom je previđeno uspostavljanje i trening centra koji će se baviti transferom znanja iz inovativnih regiona Njemačke i Austrije u ostale manje razvijene regione dunavske regije - istakli su.

Ministarstvo privrede i preduzetništva RS strateški je partner u projektu, a implementator DIH ONEX. U projektu učestvuje 11 zemalja.

Stručnjaci

U DIH ONEX-u su, putem platforme njnjnj.onedž.digital, umrežani visokokvalifikovani stručnjaci za profesionalnu podršku u različitim oblastima poslovanja. Kao platforma koja predstavlja široku mrežu partnerskih organizacija, djelovanje DIH ONEX-a usklađeno je sa važećim strategijama razvoja u Republici Srpskoj odnosno BiH, kao i novom industrijskom strategijom za globalno konkurentnu, “zelenu” i digitalnu Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana