Upućena inicijativa: Prag koji definiše malog preduzetnika dići na 100.000 KM

GS
Upućena inicijativa: Prag koji definiše malog preduzetnika dići na 100.000 KM

Zanatsko-preduzetnička komora regije Banjaluka uputila je inicijativu Vladi Srpske da izmijeni Zakon o porezu na dohodak kojim bi se podigao prag koji definiše malog preduzetnika sa 50.000 KM na 100.000 KM.

Direktor ove komore Vladimir Blagojević je rekao da je iznos od 50.000 KM utvrđen sada već davne 2006. godine, što u praksi znači da samostalni privrednici koji

ostvare prihod do ovog iznosa plaćaju porez od dva odsto, a oni koji pređu taj iznos plaćaju 10 odsto.

"To poskupljuje njihovo poslovanje što se na kraju održava na povećanje cijena njihovih proizvoda i usluga", rekao je Blagojević na konferenciji za novinare u Banjaluci, prenosi Srna.

On je istakao da iznos od 50.000 KM, koji je utvrđen prije 18 godina davno prevaziđen s obzirom na inflaciju i povećanje ukupnih troškove poslovanja u tom periodu, te je istakao da je izmjene zakona potrebno usvojiti što prije.

Blagojević kaže da, iako u Komori nije praksa da komentarišu nezvanične informacije, zabrinjavaju najave zvaničnih predstavnika Vlade Republike Srpske, odnosno resornog ministarstva da će izmjenama ovog zakona knjigovođe koje posluju kao mali preduzetnici izgubiti ovaj status, odnosno da će umjesto dva odsto, morati plaćati porez od 10 odsto.

"Ova izmjena bi neminovno dovela do povećanja usluga knjigovođa, što bi se prelilo kao novi teret na leđa samostalnih preduzetnika. Zbog toga je ova ideja za Zanatsko-preduzetničku komoru regije Banjaluka apsolutno neprihvatljiva, te Vas molimo da je ni ne uzmete u razmatranje", naveo je Blagojević.

On je naveo da je u Srpskoj registrovano 25.819 samostalnih preduzetnika, od čega su polovina mali preduzetnici.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Jovan Bratić rekao je da ne bi trebalo biti problema kada je riječ o inicijativi za povećanje praga za male privrednike.

"Kada pred resornim ministarstvom nastupimo sa argumentima uvijek se to završi na korektan način i nema razloga da tako ne bude i u ovom slučaju", rekao je Bratić.

On smatra da su izmjene Zakona o porezu na dohodak neophodne jer će u suprotnom biti povećane cijene proizvoda i usluga, što će opet ići na teret samih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana