Malo zainteresovanih kupaca za imovinu preduzeća u stečaju

Danijela Bajić
Malo zainteresovanih kupaca za imovinu preduzeća u stečaju

BANjALUKA - Tehnološka zastarjelost i udaljenost od grada najčešći su razlozi zbog kojih imovinu propalih preduzeća u Srpskoj, koja se na dobošu nađe i po dvadesetak puta, više niko ne želi da kupi, usljed čega većina mašina i opreme završi u starom gvožđu.

“Energolinija” Zvornik, “Dušanić” iz Prnjavora, derventski “Unis” samo su neka od preduzeća u stečaju čija je imovina više puta ponuđena na doboš, ali za nju niko nije iskazao interesovanje.

Prema riječima stečajnog upravnika “Unisa” Dragana Danilovića, najveći problem jeste to što trenutno nema pravih kupaca koji su spremni da pokrenu proizvodnju u preduzećima koja su u stečaju. Mali broj zainteresovanih čeka da cijena imovine padne kako bi za što manje novca došli do imovine.

- Pokretna imovina koju mi prodajemo uglavnom je iz prijeratnog perioda, te mašine su faktički neupotrebljive jer troše mnogo struje, zahtijevaju specijalna hlađenja i još mnogo toga. To je tehnološki zastarjelo i sve će to na kraju završiti u starom gvožđu - kazao je za “Glas Srpske” Danilović.

Mašine i opremu propalih preduzeća uzima samo onaj ko ima sličnu proizvodnju, kako bi ih, dodaje, iskoristio za dijelove.

- Neke moje kolege su jednu te istu imovinu prodavali i po 20 puta. Sad sve zavisi šta je u pitanju. Nekretnine su privlačne ako su bliže gradu. S druge strane, sudbina nekretnina koje se nalaze na nepristupačnijim mjestima gdje nema puta je neizvjesna. Primjera radi, prijeratne prodavnice koje su bile u sklopu neke zemljoradničke zadruge, a smještene su na selu, teško da može iko prodati - rekao je Danilović.

Dugogodišnji stečajni upravnik Goran Domuz iz Zvornika istakao je da imovinu starih firmi malo ko hoće, jer su mašine dotrajale, čega su svjesni i potencijalni kupci. On kaže da ih preduzeća na prodaju nude i više puta, ali i da je bilo licitacija na kojima se niko nije pojavljivao, iako cijena višestruko pada.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SNjOT Saša Grabovac kazao je da je sve ovo što se dešava sa imovinom propalih preduzeća posljedica kasnog reagovanja.

- Problem jeste to što preduzeća prekasno idu u stečaj, odnosno pokreću nekakve oblike restruktuiranja, refinansiranja i druge aktivnosti kako ne bi došli u situaciju da se njihova imovina ne može prodati - rekao je Grabovac.

“Energolinija”

Zvorničko preduzeće “Energolinija” u stečaju, za čiju imovinu na licitaciji održanoj prošlog ponedjeljka nije bilo zainteresovanih,  objavilo je u petak novi oglas. Kako je navedeno u oglasu cjelokupna imovina, koja je procijenjena na 30 miliona, na prodaju je u kompletu po početnoj cijeni od 15 miliona KM. Nova prodaja biće održana 28. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Cijena nafte u porastu
Cijena nafte u porastu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana