Otvoren Jahorina ekonomski forum: Zapadni Balkan tržište budućnosti

GS
Otvoren Jahorina ekonomski forum: Zapadni Balkan tržište budućnosti

JAHORINA - Sedmi Jahorina ekonomski forum svečano je danas otvoren i trajaće do četvrtka, a centralna tema foruma biće dugoročni pravci razvoja zapadnog Balkana.

-Prostor zapadnog Balkana predstavlja tržište budućnosti - rekao je predsjednik Jahorina ekonomskog foruma Goran Račić, tokom ceremonije otvaranja ovog foruma.

Istakao je da ova manifestacija predstavlja jedan od najznačajnijih regionalnih događaja.

- Tema je “Zapadni Balkan i dugoročni pravci razvoja” sa više od 600 učesnika. O tome se intezivno govori zadnjih 10 godina. Danas sve zemlje zapadnog Balkana imaju sporazum o pridruživanju sa EU - kaže Račić.

Podsjeća da su sredstva iz EU namijenjenja za plan rasta.

- Bez obzira na to što sve zemlje zapadnog Balkana imaju potpisane mnoge sporazume, na terenu nije baš tako, jer velike sile ulaze u sfere uticaje svih zemalja. Imamo potrebu da integrišemo tržište od 18 miliona ljudi. Svi preduslovi su da ovaj prostor bude tržište budućnosti – pojansio+ je Račić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas Jahorina ekonomski forum i istakao da Srpska na planu ekonomije bilježi dobre pokazatelje i da ima realan rast plata više od sedam odsto.