Отворен Јахорина економски форум: Западни Балкан тржиште будућности

ГС
Отворен Јахорина економски форум: Западни Балкан тржиште будућности

ЈАХОРИНА - Седми Јахорина економски форум свечано је данас отворен и трајаће до четвртка, а централна тема форума биће дугорочни правци развоја западног Балкана.

-Простор западног Балкана представља тржиште будућности - рекао је предсједник Јахорина економског форума Горан Рачић, током церемоније отварања овог форума.

Истакао је да ова манифестација представља један од најзначајнијих регионалних догађаја.

- Тема је “Западни Балкан и дугорочни правци развоја” са више од 600 учесника. О томе се интезивно говори задњих 10 година. Данас све земље западног Балкана имају споразум о придруживању са ЕУ - каже Рачић.

Подсјећа да су средства из ЕУ намијењења за план раста.

- Без обзира на то што све земље западног Балкана имају потписане многе споразуме, на терену није баш тако, јер велике силе улазе у сфере утицаје свих земаља. Имамо потребу да интегришемо тржиште од 18 милиона људи. Сви предуслови су да овај простор буде тржиште будућности – појансио+ је Рачић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик отворио је данас Јахорина економски форум и истакао да Српска на плану економије биљежи добре показатеље и да има реалан раст плата више од седам одсто.