Мало заинтересованих купаца за имовину предузећа у стечају

Данијела Бајић
Мало заинтересованих купаца за имовину предузећа у стечају

БАЊАЛУКА - Технолошка застарјелост и удаљеност од града најчешћи су разлози због којих имовину пропалих предузећа у Српској, која се на добошу нађе и по двадесетак пута, више нико не жели да купи, усљед чега већина машина и опреме заврши у старом гвожђу.

“Енерголинија” Зворник, “Душанић” из Прњавора, дервентски “Унис” само су нека од предузећа у стечају чија је имовина више пута понуђена на добош, али за њу нико није исказао интересовање.

Према ријечима стечајног управника “Униса” Драгана Даниловића, највећи проблем јесте то што тренутно нема правих купаца који су спремни да покрену производњу у предузећима која су у стечају. Мали број заинтересованих чека да цијена имовине падне како би за што мање новца дошли до имовине.

- Покретна имовина коју ми продајемо углавном је из пријератног периода, те машине су фактички неупотребљиве јер троше много струје, захтијевају специјална хлађења и још много тога. То је технолошки застарјело и све ће то на крају завршити у старом гвожђу - казао је за “Глас Српске” Даниловић.

Машине и опрему пропалих предузећа узима само онај ко има сличну производњу, како би их, додаје, искористио за дијелове.

- Неке моје колеге су једну те исту имовину продавали и по 20 пута. Сад све зависи шта је у питању. Некретнине су привлачне ако су ближе граду. С друге стране, судбина некретнина које се налазе на неприступачнијим мјестима гдје нема пута је неизвјесна. Примјера ради, пријератне продавнице које су биле у склопу неке земљорадничке задруге, а смјештене су на селу, тешко да може ико продати - рекао је Даниловић.

Дугогодишњи стечајни управник Горан Домуз из Зворника истакао је да имовину старих фирми мало ко хоће, јер су машине дотрајале, чега су свјесни и потенцијални купци. Он каже да их предузећа на продају нуде и више пута, али и да је било лицитација на којима се нико није појављивао, иако цијена вишеструко пада.

Извршни директор Удружења економиста Републике Српске СЊОТ Саша Грабовац казао је да је све ово што се дешава са имовином пропалих предузећа посљедица касног реаговања.

- Проблем јесте то што предузећа прекасно иду у стечај, односно покрећу некакве облике реструктуирања, рефинансирања и друге активности како не би дошли у ситуацију да се њихова имовина не може продати - рекао је Грабовац.

“Енерголинија”

Зворничко предузеће “Енерголинија” у стечају, за чију имовину на лицитацији одржаној прошлог понедјељка није било заинтересованих,  објавило је у петак нови оглас. Како је наведено у огласу цјелокупна имовина, која је процијењена на 30 милиона, на продају је у комплету по почетној цијени од 15 милиона КМ. Нова продаја биће одржана 28. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана