У фокусу “Јахорина економског форума” регионална дешавања и правци развоја 

Анита Јанковић Речевић
У фокусу “Јахорина економског форума” регионална дешавања и правци развоја 

ЈАХОРИНА - Водећи регионални догађај у домену економије “Јахорина економски форум” који из године у годину окупља врхунске стручњаке, доносиоце одлука и пословне лидере с циљем побољшања јавних политика, услова пословања и квалитета живота грађана БиХ и региона биће одржан од 14. до 16. маја на олимпијској планини.

Отварање форума под називом “Западни Балкан - дугорочни правци развоја” заказан је за 14 часова 14. маја у хотелу “Термаг” на Јахорини, након чега је према протоколу организатора планиран централни панел “Дугорочни правци развоја - западни Балкан”, на којем ће говорити предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Истог дана педијатар, форензичар и супспецијалиста из медицине генетике Драган Приморац одржаће мотивационо предавање, а биће уприличена и презентација “Београд Експо 2027” у хотелу “Термаг”. 

Фестивал регионалних вина, који ће бити одржан у хотелу “Вучко” посљедњи је планирани догађај првог дана форма. 

Другог дана “Јахорина економског форума”, седмог по реду, прва панел-дискусија “Један регион, једно тржиште” почеће од 10 часова у “Термагу” гдје су учесници, између осталих, министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац, генерална директорица компаније “м:тел” Јелена Триван и Трајан Ангелоски из Привредне коморе Сјеверне Македоније.

На панелу “Утицај глобалних промјена на економије региона” говориће министар финансија БиХ Срђан Амиџић, министар привреде и предузетништва РС Војин Митровић, предсједници Привредне коморе РС Перо Ћорић, Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић, као и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

Према протоколу, на панелу о регионалном енергетском тржишту учествоваће, између осталих, министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић, генерални директори електропривреда РС, Србије и Црне Горе Лука Петровић, Душан Живковић и Милутин Ђукановић, док ће на панелу “Пољопривреда будућности - иновације у служби развоја” говорити министри пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске и Србије Саво Минић и Ведрана Илић, као Драган Шепа из Привредне коморе РС.

Другог дана форума биће одржани и панели “Вино као амбасадор региона”, “Употреба вјештачке интелигенције у бизнису” те “Развој туристичке дестинације и менаџмент туризма”, на којем ће између осталих говорити министар трговине и туризма РС Денис Шулић и федерални министар екологије и туризма Насиха Поздер.

Исте вечери у “Термагу” је планирана и презентација о упаривању вина и ракије са храном.

Трећег дана форума панели почињу од 10 часова, а организатори су навели да је разговор са премијером РС Радованом Вишковићем планиран од 13 до 14.15 часова, након чега ће услиједити затварање овогодишње конференције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана