Имовина “Жељезница” тешка 300 милиона КМ

Маријана Миљић Бјеловук
Имовина “Жељезница” тешка 300 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Имовина “Жељезница РС” (ЖРС) процијењена је на око 300 милиона марака. То је први пут да су процјенитељи изашли на терен након 1992. године, од када је основано ово јавно предузеће, и утврдили колико оно заиста вриједи, рекао је “Гласу Српске” директор те компаније Слађан Јовић.

На Бањалучкој берзи објављено је да је Влада РС упозната са информацијом о процјени вриједности имовине ЖРС те да је задужила надлежне у јавном предузећу да процјену имовине укњиже у пословне књиге и евидентирају у својим финансијским извјештајима. 

Јовић је рекао да је процјена имовине урађена у склопу реструктурирања јавног предузећа.

- Овлашћене процјенитељске куће завршиле су са процјеном вриједности имовине и о томе смо упознали и Министарство саобраћаја и веза, односно  Владу Републике Српске. Први пут након 1992. године, од  када је основано ово јавно предузеће, урађена је процјена имовине и то на такав начин да је тачно утврђено шта је у власништву “Жељезница” према тренутно важећим законским рјешењима - поручио је Јовић. 

Нагласио је да ће процијењена вриједност имовине бити евидентирана у билансима ЖРС.

- Након што смо завршили овај дио посла, идемо у процедуру претварања дуга у капитал. Тиме би требало да буде и завршена сва прича у вези са реструктурирањем овог јавног предузећа. Ту је ријеч о оном дугу који је држава преузимала на себе о питању кредита и враћала их у име ЖРС - нагласио је Јовић и додао да би процес реструктурирања, након више помјерања зацртаних рокова, коначно требало да буде завршен крајем године. 

До тада би, наглашава Јовић, у склопу ЖРС требало да буду и основана три засебна предузећа - за превоз путника, карго и инфраструктуру. 

Реструктурирање ЖРС почело је 2017. године, односно када је Свјетска банка у децембру те године одобрила кредит за тај пројекат у износу од 51,3 милиона евра. Рок за завршетак реструктурирања до сада је у више наврата помјерен, односно са 2021. пролонгиран је на крај 2022. године, па на 30. септембар 2023, да би, према најновијој одлуци, временска одредница за завршетак тог посла добила нови рок, крај 2024. године. 

Нови рок аминовао је и Савјет министара у априлу 2023. године, када је дао зелено свјетло за усвајање Приједлога амандмана на Споразум о зајму између БиХ и Међународне банке за обнову и развој за пројекат реструктурирања ЖРС. Тај амандман се није односио на ново задужење, већ на продужавање трајања кредитног аранжмана до краја 2024. године.

ИСПРАЋАЈ У ПЕНЗИЈУ 

Синдикат жељезничара Републике Српске организовао је јуче свечани испраћај у пензију за 24 члана који су то право стекли у прошлој години.

Предсједник Синдиката жељезничара Јеленко Добраш навео је да су свечани испраћај традиционално организовали поводом славе Жељезница РС Светог Василија Острошког. 

Пензионисани жељезничари наводе да ће радни вијек памтити по лијепом.

Вељко Вуковић из Бањалуке, који је као инжењер у ЖРС радио 23 године, рекао је да је задовољан временом проведеним у тој компанији, док је Невен Порубовић из Добоја, који је у овом предузећу радио 24 године, навео да му ништа није било тешко, али и да је са радним колегама имао одличан однос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана