Седми “Јахорина економски форум” окупио више од 600 учесника: Повезивање темељ развоја западног Балкана

Жарко Марковић
Foto: Срна

ЈАХОРИНА - Простор западног Балкана представља тржиште будућности, поручено је јуче са Јахорине, гдје је свечано отворен седми економски форум који ће окупити неколико стотина стручњака, званичника и других гостију, а централна тема окупљања пословне елите на планинској љепотици биће дугорочни правци развоја западног Балкана.

Форум је отворио предсједник Српске Милорад Додик истакавши да Српска на плану економије биљежи добре показатеље и да има реалан раст плата више од седам одсто. 

У централном интервјуу након отварања форума Додик је истакао да геополитичка ситуација утиче на домаћу економију наводећи као примјер Њемачку која има одређених проблема, који се онда одражавају и на произвођаче из цијелог региона. Ипак, он је нагласио да је једно од рјешења регионално повезивање.

- Регион треба отворити. Иницијативе као што је “Отворени Балкан” су добре без обзира на одређене политичке разлике које постоје. 

Живот мора да утиче на политику и излазак из политичке заробљености. Један дио БиХ не жели у “Отворени Балкан” зато што мисли да би ту доминирала једна национална група, што није тачно - рекао је Додик.

Он је нагласио да је економска ситуација у БиХ и региону боља од политичке.

- Политичка ситуација је комплексна и тешко објашњива чак и нама који живимо овдје - рекао је Додик. 

Нагласио је да је економија Републике Српске показала жилавост и да је Српска на веома ниском степену задужености. Критиковао је и поједине европске политике, нарочито у области подстицаја.

- Кад кренете ка Европи, они вам кажу да треба избацити државу из система подстицаја иако су баш они изградили економије на тај начин. Сада говоре да је јерес подржати неко предузеће - навео је Додик.

Предсједник “Јахорина економског форума” Горан Рачић истакао је да ова манифестација представља један од најзначајнијих регионалних догађаја.

- Тема је “Западни Балкан и дугорочни правци развоја” са више од 600 учесника. О томе се интензивно говори задњих 10 година. Данас све земље западног Балкана имају споразум о придруживању са ЕУ - навео је Рачић.

Подсјећа да су средства из ЕУ намијењена за план раста.

- Без обзира на то што све земље западног Балкана имају потписане многе споразуме, на терену није баш тако, јер велике силе улазе у сфере утицаја свих земаља. Имамо потребу да интегришемо тржиште од 18 милиона људи. Сви предуслови су да овај простор буде тржиште будућности - појаснио је Рачић.
Додик је на отварању форума рекао да Српска има најмање оптерећење на бруто плате у региону, те да збирна стопа износи 31 одсто.

- Наша одлука је да повећамо минималну плату и тиме генеришемо и потражњу. Биљежимо добре резултате у области раста домаћих производа - рекао је Додик.

Он је поручио да је укупан домаћи производ прошле године износио 16 милијарди КМ, а да се сада са сигурношћу може рећи да ће износити 19 милијарди КМ.

Бренд Српске

Министар економских односа и спољне трговине БиХ Сташа Кошарац истакао је да овај форум представља бренд Српске.

- Поносни смо што се на Јахорини већ седму годину заредом одржава овакав догађај. Ту је цијели регион, политичка, али и привредна елита. Желимо да покажемо да је Српска у међународним водама препозната као неко ко жели привући стране инвестиције на ове просторе - истакао је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана