Sedmi “Jahorina ekonomski forum” okupio više od 600 učesnika: Povezivanje temelj razvoja zapadnog Balkana

Žarko Marković
Foto: Srna

JAHORINA - Prostor zapadnog Balkana predstavlja tržište budućnosti, poručeno je juče sa Jahorine, gdje je svečano otvoren sedmi ekonomski forum koji će okupiti nekoliko stotina stručnjaka, zvaničnika i drugih gostiju, a centralna tema okupljanja poslovne elite na planinskoj ljepotici biće dugoročni pravci razvoja zapadnog Balkana.

Forum je otvorio predsjednik Srpske Milorad Dodik istakavši da Srpska na planu ekonomije bilježi dobre pokazatelje i da ima realan rast plata više od sedam odsto. 

U centralnom intervjuu nakon otvaranja foruma Dodik je istakao da geopolitička situacija utiče na domaću ekonomiju navodeći kao primjer Njemačku koja ima određenih problema, koji se onda odražavaju i na proizvođače iz cijelog regiona. Ipak, on je naglasio da je jedno od rješenja regionalno povezivanje.

- Region treba otvoriti. Inicijative kao što je “Otvoreni Balkan” su dobre bez obzira na određene političke razlike koje postoje. 

Život mora da utiče na politiku i izlazak iz političke zarobljenosti. Jedan dio BiH ne želi u “Otvoreni Balkan” zato što misli da bi tu dominirala jedna nacionalna grupa, što nije tačno - rekao je Dodik.

On je naglasio da je ekonomska situacija u BiH i regionu bolja od političke.

- Politička situacija je kompleksna i teško objašnjiva čak i nama koji živimo ovdje - rekao je Dodik. 

Naglasio je da je ekonomija Republike Srpske pokazala žilavost i da je Srpska na veoma niskom stepenu zaduženosti. Kritikovao je i pojedine evropske politike, naročito u oblasti podsticaja.

- Kad krenete ka Evropi, oni vam kažu da treba izbaciti državu iz sistema podsticaja iako su baš oni izgradili ekonomije na taj način. Sada govore da je jeres podržati neko preduzeće - naveo je Dodik.

Predsjednik “Jahorina ekonomskog foruma” Goran Račić istakao je da ova manifestacija predstavlja jedan od najznačajnijih regionalnih događaja.

- Tema je “Zapadni Balkan i dugoročni pravci razvoja” sa više od 600 učesnika. O tome se intenzivno govori zadnjih 10 godina. Danas sve zemlje zapadnog Balkana imaju sporazum o pridruživanju sa EU - naveo je Račić.

Podsjeća da su sredstva iz EU namijenjena za plan rasta.

- Bez obzira na to što sve zemlje zapadnog Balkana imaju potpisane mnoge sporazume, na terenu nije baš tako, jer velike sile ulaze u sfere uticaja svih zemalja. Imamo potrebu da integrišemo tržište od 18 miliona ljudi. Svi preduslovi su da ovaj prostor bude tržište budućnosti - pojasnio je Račić.
Dodik je na otvaranju foruma rekao da Srpska ima najmanje opterećenje na bruto plate u regionu, te da zbirna stopa iznosi 31 odsto.

- Naša odluka je da povećamo minimalnu platu i time generišemo i potražnju. Bilježimo dobre rezultate u oblasti rasta domaćih proizvoda - rekao je Dodik.

On je poručio da je ukupan domaći proizvod prošle godine iznosio 16 milijardi KM, a da se sada sa sigurnošću može reći da će iznositi 19 milijardi KM.

Brend Srpske

Ministar ekonomskih odnosa i spoljne trgovine BiH Staša Košarac istakao je da ovaj forum predstavlja brend Srpske.

- Ponosni smo što se na Jahorini već sedmu godinu zaredom održava ovakav događaj. Tu je cijeli region, politička, ali i privredna elita. Želimo da pokažemo da je Srpska u međunarodnim vodama prepoznata kao neko ko želi privući strane investicije na ove prostore - istakao je Košarac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana