U fokusu “Jahorina ekonomskog foruma” regionalna dešavanja i pravci razvoja 

Anita Janković Rečević
U fokusu “Jahorina ekonomskog foruma” regionalna dešavanja i pravci razvoja 

JAHORINA - Vodeći regionalni događaj u domenu ekonomije “Jahorina ekonomski forum” koji iz godine u godinu okuplja vrhunske stručnjake, donosioce odluka i poslovne lidere s ciljem poboljšanja javnih politika, uslova poslovanja i kvaliteta života građana BiH i regiona biće održan od 14. do 16. maja na olimpijskoj planini.

Otvaranje foruma pod nazivom “Zapadni Balkan - dugoročni pravci razvoja” zakazan je za 14 časova 14. maja u hotelu “Termag” na Jahorini, nakon čega je prema protokolu organizatora planiran centralni panel “Dugoročni pravci razvoja - zapadni Balkan”, na kojem će govoriti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Istog dana pedijatar, forenzičar i supspecijalista iz medicine genetike Dragan Primorac održaće motivaciono predavanje, a biće upriličena i prezentacija “Beograd Ekspo 2027” u hotelu “Termag”. 

Festival regionalnih vina, koji će biti održan u hotelu “Vučko” posljednji je planirani događaj prvog dana forma. 

Drugog dana “Jahorina ekonomskog foruma”, sedmog po redu, prva panel-diskusija “Jedan region, jedno tržište” počeće od 10 časova u “Termagu” gdje su učesnici, između ostalih, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, generalna direktorica kompanije “m:tel” Jelena Trivan i Trajan Angeloski iz Privredne komore Sjeverne Makedonije.

Na panelu “Uticaj globalnih promjena na ekonomije regiona” govoriće ministar finansija BiH Srđan Amidžić, ministar privrede i preduzetništva RS Vojin Mitrović, predsjednici Privredne komore RS Pero Ćorić, Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, kao i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Prema protokolu, na panelu o regionalnom energetskom tržištu učestvovaće, između ostalih, ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić, generalni direktori elektroprivreda RS, Srbije i Crne Gore Luka Petrović, Dušan Živković i Milutin Đukanović, dok će na panelu “Poljoprivreda budućnosti - inovacije u službi razvoja” govoriti ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske i Srbije Savo Minić i Vedrana Ilić, kao Dragan Šepa iz Privredne komore RS.

Drugog dana foruma biće održani i paneli “Vino kao ambasador regiona”, “Upotreba vještačke inteligencije u biznisu” te “Razvoj turističke destinacije i menadžment turizma”, na kojem će između ostalih govoriti ministar trgovine i turizma RS Denis Šulić i federalni ministar ekologije i turizma Nasiha Pozder.

Iste večeri u “Termagu” je planirana i prezentacija o uparivanju vina i rakije sa hranom.

Trećeg dana foruma paneli počinju od 10 časova, a organizatori su naveli da je razgovor sa premijerom RS Radovanom Viškovićem planiran od 13 do 14.15 časova, nakon čega će uslijediti zatvaranje ovogodišnje konferencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Cijena nafte u porastu
Cijena nafte u porastu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana