Знатан раст производње и продаје шумских сортимената

Srna
Foto: Arhiva

БАЊАЛУКА- У Републици Српској је у првом кварталу ове године произведено укупно 475.413 метара кубних разних шумских сортимената или више за 36,5 одсто него у истом периоду лани, подаци су Републичког завода за статистику.

Највише је произведено трупаца у маси од 174.453 метра кубна од четинарског и 84.136 метара кубних од лишћарског дрвета.

Произведена су и 131.373 метра кубна огревног дрвета од лишћара, 53.055 метара кубних четинарског дрвета погодног за целулозу, хемијску прераду, дрвене плоче.

У Републици Српској је у првом кварталу ове године продато 392.605 метара кубних разних шумских сортимената или више за 32,2 одсто него у истом периоду прошле године. Најзаступљенији у продаји били су трупци.

Секретар Удружења шумарства и дрвопрераде у Привредној комори Републике Српске Игор Андрић изјавио је Срни да је ово знатно повећање производње у шумарству у првом кварталу ове године у односу на исти период лани.

Према његовим ријечима, повећање производње проузроковано је повољним временским условима за радове у шумарству за разлику од времсних услова прошле године.

Андрић је додао да би продаја била много већа да постоји већа тражња.

"Више је дошло до скока продаје из разлога што су дрвопрерађивачи, који су у могућности, набављали дрвне сортименте како би створили своје залихе репроматеријала, него што се то осликава на њихову даљу продају", рекао је Андрић.

Он је рекао да су подаци у дрвопреради за први квартал у овој години лошији у односу на предходну, јер је, каже, још присутан тренд пада производње у дрвопреради. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана