Мањи приноси дижу цијене воћа

Данијела Бајић, Сретен Митровић
Мањи приноси дижу цијене воћа

БАЊАЛУКА - Род појединог воћа, попут јабука, шљива и трешања, у Републици Српској ове године би могао бити много мањи од планираног због високих температура у априлу те касних прољећних мразева, што ће, очекују произвођачи, довести до високих цијена, али и већег увоза.

Воћари очекују да за трећину буде смањен принос јабука и шљива, јер је ове године цвјетање у неким дијеловима Српске било слабије или је у потпуности изостало.

С друге стране, обрадовале су их крушке и брескве, које ће ове године, ако не буде изненађења, јако добро родити.

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић казао је за “Глас Српске” да се многе воћке још нису опоравиле од прошлогодишње суперћелијске олује.

- Током олује лани су оштећени пупови и гране, због чега ће воћкама требати времена да се опораве. Поред тога, велику штету су нам нанијеле и високе температуре од 15. до 20. априла ове године у вријеме цвјетања, када је воће најосјетљивије. Прашници и тучак су практично за дан “изгорјели”, јер је тих дана температура достизала и до 33 степена - казао је Дојчиновић.

Додао је да су високе температуре овог прољећа преживјеле само оне воћке које су раније процвјетале.

- Неке сорте јабуке су 100 одсто одбациле све плодове. Са западне стране одакле је лани невријеме долазило, род ће бити умањен и до 70 одсто. Све кад сумирамо род ће бити доста мањи, за сада између 30 и 40 одсто. Међутим, праву слику ћемо имати тек након јунског чишћења, када вишак плодова сам отпадне, а што би ове године могло бити раније - истакао је Дојчиновић.

Према његовим ријечима, ове године је доста подбацио и род трешања и вишања, због чега очекује да ће њихова цијена бити много виша него лани.

Предсједник рогатичког удружења воћара Слободан Обреновић казао је да је невријеме праћено снијегом и јаким мразевима које је половином априла захватило Рогатицу нанијело велику штету воћу.

- Штета се тренутно не може процијенити, али је сигурно да је велика и да ће, примјера ради, род шљива, којих на подручју општине има око 75.000 стабала различитих сорти, бити знатно испод уобичајених количина - казао је Обреновић.

Додао је да боље нису прошле ни трешње на овом подручју, док су ораси потпуно уништени и питање је колико ће им времена требати да се опораве.

Воћаре у Рогатици брине и чињеница што ће, како истичу, ово бити друга година заредом у којој су приноси подбацили.

Јагоде

Драгоја Дојчиновић је истакао да су јагоде ове године добро родиле, што се, како каже, види и на рафовима маркета и на тржницама које су прилично снабдјевене овим воћем.

- Берба јагода је у току и произвођачи су задовољни, а имају и солидну цијену. Тренутно вријеме јагодама погодује, нема великих падавина, док влаге има довољно - казао је Дојчиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана