Manji prinosi dižu cijene voća

Danijela Bajić, Sreten Mitrović
Manji prinosi dižu cijene voća

BANjALUKA - Rod pojedinog voća, poput jabuka, šljiva i trešanja, u Republici Srpskoj ove godine bi mogao biti mnogo manji od planiranog zbog visokih temperatura u aprilu te kasnih proljećnih mrazeva, što će, očekuju proizvođači, dovesti do visokih cijena, ali i većeg uvoza.

Voćari očekuju da za trećinu bude smanjen prinos jabuka i šljiva, jer je ove godine cvjetanje u nekim dijelovima Srpske bilo slabije ili je u potpunosti izostalo.

S druge strane, obradovale su ih kruške i breskve, koje će ove godine, ako ne bude iznenađenja, jako dobro roditi.

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović kazao je za “Glas Srpske” da se mnoge voćke još nisu oporavile od prošlogodišnje superćelijske oluje.

- Tokom oluje lani su oštećeni pupovi i grane, zbog čega će voćkama trebati vremena da se oporave. Pored toga, veliku štetu su nam nanijele i visoke temperature od 15. do 20. aprila ove godine u vrijeme cvjetanja, kada je voće najosjetljivije. Prašnici i tučak su praktično za dan “izgorjeli”, jer je tih dana temperatura dostizala i do 33 stepena - kazao je Dojčinović.

Dodao je da su visoke temperature ovog proljeća preživjele samo one voćke koje su ranije procvjetale.

- Neke sorte jabuke su 100 odsto odbacile sve plodove. Sa zapadne strane odakle je lani nevrijeme dolazilo, rod će biti umanjen i do 70 odsto. Sve kad sumiramo rod će biti dosta manji, za sada između 30 i 40 odsto. Međutim, pravu sliku ćemo imati tek nakon junskog čišćenja, kada višak plodova sam otpadne, a što bi ove godine moglo biti ranije - istakao je Dojčinović.

Prema njegovim riječima, ove godine je dosta podbacio i rod trešanja i višanja, zbog čega očekuje da će njihova cijena biti mnogo viša nego lani.

Predsjednik rogatičkog udruženja voćara Slobodan Obrenović kazao je da je nevrijeme praćeno snijegom i jakim mrazevima koje je polovinom aprila zahvatilo Rogaticu nanijelo veliku štetu voću.

- Šteta se trenutno ne može procijeniti, ali je sigurno da je velika i da će, primjera radi, rod šljiva, kojih na području opštine ima oko 75.000 stabala različitih sorti, biti znatno ispod uobičajenih količina - kazao je Obrenović.

Dodao je da bolje nisu prošle ni trešnje na ovom području, dok su orasi potpuno uništeni i pitanje je koliko će im vremena trebati da se oporave.

Voćare u Rogatici brine i činjenica što će, kako ističu, ovo biti druga godina zaredom u kojoj su prinosi podbacili.

Jagode

Dragoja Dojčinović je istakao da su jagode ove godine dobro rodile, što se, kako kaže, vidi i na rafovima marketa i na tržnicama koje su prilično snabdjevene ovim voćem.

- Berba jagoda je u toku i proizvođači su zadovoljni, a imaju i solidnu cijenu. Trenutno vrijeme jagodama pogoduje, nema velikih padavina, dok vlage ima dovoljno - kazao je Dojčinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Cijena nafte u porastu
Cijena nafte u porastu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana