Ситуација у “Компанији Душанић” у стечају покренута с мртве тачке: Ево ко је дао најбољу понуду

Данијела Бајић
Ситуација у “Компанији Душанић” у стечају покренута с мртве тачке: Ево ко је дао најбољу понуду

БАЊАЛУКА - Привредно друштво “Лед Медија” из Бањалуке купило је потраживања прњаворске “Компаније Душанић” за 803.500 КМ, а новац од ове продаје биће искоришћен за дјелимично намирење повјерилаца.

На лицитацији, која је одржана у просторијама бањалучког Окружног привредног суда, пристигле су двије понуде, а почетна цијена је била упола мања од укупне вриједности потраживања, од око 1,5 милиона КМ.

Након одлуке Скупштине повјерилаца и сагласности Одбора повјерилаца, према ријечима стечајног управника ове компаније Наташе Косић, објављен је оглас о продаји потраживања у два предмета која се односе на потраживања “Компаније Душанић” у поступку продаје земљишта у власништву “Метал” Бањалука.

Продајом овог потраживања направљен је, казала је за “Глас Српске” Косићева, велики помак са мртве тачке у овом стечајном поступку.

- Стечени су услови да се коначно изврши дјелимично намирење повјерилаца које је планирано из ових средстава, захваљујући одличној сарадњи стечајног управника са Одбором повјерилаца и добрим разумијевањем потребе да се повјериоци који годинама чекају намирење својих потраживања бар дјелимично што прије намире - рекла је Косићева.

Додала је да постоји још неколико поступака који се воде пред судовима у Српској и они би требало да доведу до увећања стечајне масе.

- Надам се да ћемо успјети вратити бар дио имовине стечајног дужника која је отуђена у току претходног поступка на незаконит начин и тиме опет намирити повјериоце у што већем проценту - истакла је Косићева.

Она је нагласила да је фирма “Производња Душанић” из Прњавора највећи повјерилац у овом стечајном поступку, са укупним потраживањем у износу од 3,9 милиона КМ у општем исплатном реду, затражила привремену мјеру забране продаје некретнине и тиме зауставила поступак продаје некретнина у Модричи и Приједору.

- У међувремену, привремена забрана продаје је укинута што се тиче Модриче, а ускоро очекујемо исто то и кад је ријеч о локацији у Приједору. У наредним данима биће настављена продаја бензинске пумпе и грађевинских парцела у Модричи - казала је Косићева.

Она је подсјетила да је у мају 2019. године покренут претходни поступак за утврђивање услова за отварање стечајног поступка над правним лицем “Компанија Душанић” Прњавор.

- Након година изигравања суда и избјегавања овлаштеног лица Мире Душанић, супруге Петра Душанића, да прими позив суда за одржавање рочишта, у мају прошле године отворен је директни стечајни поступак, јер је неколико повјерилаца поднијело правоснажна судска рјешења са приједлогом за извршења и доказима да она нису измирена у року од 90 дана, чиме су се стекли услови за отварање директног стечајног поступка - рекла је Косићева.

Укупна пријављена потраживања у стечајном поступку, према њеним ријечима, износе 16,94 милиона марака, од чега је признато укупно 6,74 милиона. На разлучне повјериоце односно УИО БиХ, Пореску управу РС, Рафинерију уља Модрича и “Алфа Трејд МГ” Зворник односи се 1,32 милиона марака.

- Виши исплатни ред чине супружници Мира и Петар Душанић као једини запослени у моменту отварања стечаја и њихова потраживања износе укупно 24.393 КМ. Остало су повјериоци општег исплатног реда - нагласила је Косићева. 

ИМОВИНА

Укупно процијењена имовина “Компаније Душанић” у стечају износи 4,29 милиона КМ и чине је некретнине у Модричи и Приједору те акције које стечајни дужник посједује у другим привредним друштвима.

Стечајна маса накнадно је повећана уносом износа потраживања у предметима у извршним поступцима у укупном износу од 1,57 милиона КМ.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана