Упућена иницијатива: Праг који дефинише малог предузетника дићи на 100.000 КМ

ГС
Упућена иницијатива: Праг који дефинише малог предузетника дићи на 100.000 КМ

Занатско-предузетничка комора регије Бањалука упутила је иницијативу Влади Српске да измијени Закон о порезу на доходак којим би се подигао праг који дефинише малог предузетника са 50.000 КМ на 100.000 КМ.

Директор ове коморе Владимир Благојевић је рекао да је износ од 50.000 КМ утврђен сада већ давне 2006. године, што у пракси значи да самостални привредници који

остваре приход до овог износа плаћају порез од два одсто, а они који пређу тај износ плаћају 10 одсто.

"То поскупљује њихово пословање што се на крају одржава на повећање цијена њихових производа и услуга", рекао је Благојевић на конференцији за новинаре у Бањалуци, преноси Срна.

Он је истакао да износ од 50.000 КМ, који је утврђен прије 18 година давно превазиђен с обзиром на инфлацију и повећање укупних трошкове пословања у том периоду, те је истакао да је измјене закона потребно усвојити што прије.

Благојевић каже да, иако у Комори није пракса да коментаришу незваничне информације, забрињавају најаве званичних представника Владе Републике Српске, односно ресорног министарства да ће измјенама овог закона књиговође које послују као мали предузетници изгубити овај статус, односно да ће умјесто два одсто, морати плаћати порез од 10 одсто.

"Ова измјена би неминовно довела до повећања услуга књиговођа, што би се прелило као нови терет на леђа самосталних предузетника. Због тога је ова идеја за Занатско-предузетничку комору регије Бањалука апсолутно неприхватљива, те Вас молимо да је ни не узмете у разматрање", навео је Благојевић.

Он је навео да је у Српској регистровано 25.819 самосталних предузетника, од чега су половина мали предузетници.

Директор Занатско-предузетничке коморе Републике Српске Јован Братић рекао је да не би требало бити проблема када је ријеч о иницијативи за повећање прага за мале привреднике.

"Када пред ресорним министарством наступимо са аргументима увијек се то заврши на коректан начин и нема разлога да тако не буде и у овом случају", рекао је Братић.

Он сматра да су измјене Закона о порезу на доходак неопходне јер ће у супротном бити повећане цијене производа и услуга, што ће опет ићи на терет самих грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана