Производња и извоз из Српске и даље у паду

Данијела Бајић
Производња и извоз из Српске и даље у паду

БАЊАЛУКА - Да производња и извоз не престају да падају показује податак да је у првом тромјесечју ове године из Српске на инострано тржиште отишло за 12,8 одсто мање робе у односу на исти период лани, док је истовремено увоз повећан за 4,1 одсто што, кажу упућени, економију доводи у додатне проблеме.

Према најновијим подацима Завода за статистику Републике Српске, од јануара до краја марта ове године, обим робне размјене са иностранством износио је 2,86 милијарди марака, од чега се на извоз односило 1,18 милијарди КМ, а на увоз 1,68 милијарди.

- Спољнотрговински дефицит у првом тромјесечју ове године износио је 505,47 милиона КМ, док је покривеност увоза извозом била 70 одсто. Извоз је од јануара до краја марта ове године смањен за 12,8 одсто у односу на период лани, док је увоз повећан за 4,1 одсто - говоре најновији подаци завода.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић казао је за “Глас Српске” да привредници из Српске имају велики проблем када је ријеч о тражњи на тржишту Европске уније.

- Евидентно је да су смањене потребе за нашим производима које пласирамо на то тржиште и то се ове године одржава на економију самих компанија. Сигурно да ће то утицати на профитабилност с обзиром на то да је дошло до раста трошкова производње који се огледају у повећању најнижих зарада - рекао је Рачић.

Додао је да ће све то домаће компаније довести у ризичну фазу о питању самог профита и позитивног пословања.

- Пратићемо каква је ситуација на западном тржишту. Уколико се нешто не поправи о питању тражње сигурно да ће доћи до смањења запошљавања, док ће неке фирме доћи у ситуацију и да смање број запослених - истакао је Рачић.

Оптимизма за домаће привреднике, према његовим ријечима, нема кад је у питању прва половина ове године.

- Највише је погођена дрвна индустрија, која има двоцифрене стопе пада извоза. Слична ситуација је и у машинској и металској индустрији, а све то прати текстил, кожа и обућа - казао је Рачић.

Економиста Александар Љубоја каже да је, када је привреда у питању, година лоше почела, али то, према његовим ријечима, не значи да ће се тако и завршити.

- Прва два квартала увијек дају добре резултате у анализама. Међутим, кад је извоз у питању други и трећи су најбољи квартали. Међутим, садашња ситуација је доказ велике рецесије која се дешава у земљама западне Европе и на међународним тржиштима, односно проблема у тим друштвима, од економских до политичких и стратешких - казао је Љубоја.

Додао је да њихова предузећа једноставно смањују потражњу за полупроизводима и дијеловима које традиционално купују од фирми из Српске.

- Жртва смо свега тога и нажалост мислим да ће се тај тренд наставити бар још наредну годину и по, док се неке политичке и геостратешке ствари не редефинишу - рекао је Љубоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана