Пословна зона Лиман нови мотор развоја

Данијела Бајић
Пословна зона Лиман нови мотор развоја

ГРАДИШКА - Међународни сајам привреде, пољопривреде, туризма, образовања и запошљавања у Градишци доказ је да овај град у отежаним условима остварује значајан напредак, а његов нови мотор развоја биће пословна зона Лиман.

Поручио је то у петак министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић на отварању сајамских дана "Градишка 2024", у оквиру којих ће се током три дана представити више од 100 излагача и реномираних компанија из Републике Српске, ФБиХ, Србије, Хрватске, Словеније и Мађарске.

Клокић је истакао да је Влада Српске дала допринос развоју овог града и да ће наставити то да чини, а највеће заслуге, према његовим ријечима, припадају привредницима.

- Реализовали смо неколико пројеката на подручју Градишке гдје су укључене развојне агенције из Европе што је омогућило додатни развој града на Сави - истакао је Клокић. 

Додао је да је сајам прилика да се остваре нови контакти, размијене пословне идеје и у том правцу треба градити темеље и основу економског и друштвеног развоја. Он је поручио представницима других локалних самоуправа да уче од Градишке како треба да се развија.

Према ријечима министра рада и борачко-инвалидске заштите Данијела Егића, Градишка се налази на стратешком мјесту и она ће бити још заступљенија на привредној мапи Српске.

Да је сајам одлична прилика за ширење сарадње и успостављање нових контаката, сагласан је и помоћник министра пољопривреде Саша Лалић који је пожелио успјешне сајамске дане.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је ово јединствена сајамска манифестација на којој су обједињени привреда, пољопривреда, туризам, али и образовање и запошљавање.

- Битно је да нашим средњошколцима на вријеме прикажемо шта се тражи на тржишту рада. Тим поводом, у оквиру овог сајма биће одржане и двије панел-дискусије о повезаности образовања и привреде - нагласио је Аџић.

Сајамски дани су, истакао је он, посебно важни за домаће привреднике и пољопривреднике, те произвођаче опреме и репроматеријала који ће моћи да представе своје производе и услуге, те да успоставе контакте и сарадњу са потенцијалним пословним партнерима из региона.

Отварању ове манифестације, која је организована на пет хиљада квадрата Спортске дворане "Арена", присуствовао је, између осталих, изасланик предсједника Српске Синиша Михаиловић.

Генерални покровитељи Сајамских дана "Градишка 2024" су предсједник Републике Српске Милорад Додик и Влада Српске, а организатори су град Градишка и компанија "РС консалтинг енд трејд" из Бањалуке.

Потенцијал

Градишка, уз свој географски положај и добру инфраструктуру, има велики потенцијал за даљи развој привреде. То потврђује и податак да је "Фајненшел тајмс" у истраживању о најпожељнијим микроградовима Европе за инвестирање сврстао овај град на девето мјесто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана