Град Бањалука ризикује милионске губитке у случају тужби приређивача игара на срећу

Закупљен простор
Град Бањалука ризикује милионске губитке у случају тужби приређивача игара на срећу

Иако у легалним кладионицама инспекција није затекла малољетнике, Град наставља да им пријети затварањем

Приређивачи игара на срећу редовно испуњавају све обавезе према држави и не дозвољавају улазак малољетницима у објекте, али бањалучке и републичке власти настављају да пријете увођењем минималне удаљености од 500 метара између образовних установа и кладионица, такси од 25.000 КМ, те измјенама Закона како би их високим наметима затворили... Тиме легалну индустрију приређивања игара на срећу гурају у сиву зону, наносе штету бањалучком и републичком буџету, али и хиљадама људи који су запослени код легалних приређивача игара на срећу. Осим тога, ризикују милионске губитке у буџету за одштете у случају тужби приређивача.

Градоначелник Бањалуке у Одлуци о допуни Одлуке о комуналним таксама, као предлагач, јасно наводи да је циљ увођења такси дестимулативна мјера којом настоје да смање број пословних јединица привредних друштава регистрованих за приређивање игара на срећу. Нарочит циљ им је, наводе, да се у што скорије вријеме забрани рад приређивачима игара на срећу чије пословнице се налазе у близини образовних установа.

Управо због најаве овакве Одлуке, без великог дијела прихода у буџету могла би да остане градска каса. У случају тужби улагача, Град Бања Лука би морао да плати око 500 милиона марака одштете у арбитражи пред Међународним центром за рјешавање инвестиционих спорова, а већ се суочава са великим проблемима због кривичних пријава и најављених тужби.

Док бањалучке и републичке власти, под кринком бриге о малољетницима, пријете затварањем кладионица легалних приређивача игара на срећу, једна приватно-државна фирма има 2.471 терминал у 1.052 „кладионице" у Републици Српској на којима се малољетници свакодневно коцкају у кафићима. И то без икаквог система контроле уласка и играња игара на срећу! Тако држава зарађује од малољетничког коцкања и јасно показује колико јој је заиста стало до добробити малољетника.

Популистичке најаве политичара неће ријешити проблем малољетничког коцкања јер је малољетницима строго забрањен улазак у кладионице и аутомат клубове легалних приређивача игара на срећу које су предмет сталних контрола – што доказују и бројке.

Наиме, инспектори Републичке управе за игре на срећу у марту су обавили 240 контрола рада приређивача игара на срећу и издали један прекршајни налог због присуства малољетног лица у објекту у којем се приређују кладионичке игре на подручју општине Сребреница. У фебруару, у 124 контроле, нису затекли нити једног малољетника у легалним кладионицама.

Ипак, поједини домаћи политичари желе да слиједе примјер Албаније у којој су привремено биле забрањене игре на срећу. У Албанији су научили лекцију јер је, забраном, клађење прешло на црно тржиште, а градови и држава имали огромне губитке, па су све вратили у легалне оквире.

Умјесто тога, надлежни би требало да слиједе примјер најразвијенијих европских економија, попут Норвешке, која легалним приређивачима не отежава пословање, већ сав приход од игара на срећу улаже у спорт и културу.

 

Асоцијација легалних приређивача игара на срећу АЛПИС

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана