Борба за ред у угоститељству не стаје

Анита Јанковић Речевић
Борба за ред у угоститељству не стаје

БАЊАЛУКА - У јеку пандемије вируса корона, када су врата свих угоститељских објеката била затворена, послодавци из услужних дјелатности, с циљем стварања повољнијег пословног амбијента у сектору продаје хране, пића и смјештаја, основали су републичко удружење “Хорека” које је протекле четири године извојевало бројне битке за заштиту својих интереса, а план је да у будућности борбу наставе још снажније.

Крајем маја Удружење послодаваца угоститељства и туризма “Хорека РС”, како гласи њихов пуни назив, прославиће четврти рођендан, а замјеник предсједника удружења Горан Куртиновић каже да је иза њих много активности и рада који су довели до колико-толико бољих услова у бранши.

- Послије затварања свих угоститељских објеката због пандемије указала се потреба за удружењем које ће директно разговарати са властима у вези са доношењем и спровођењем мјера потребних за заштиту становништва, при томе водећи рачуна о очувању радних мјеста и пословању угоститељског сектора. Управо захваљујући постојању удружења, Српска је имала најповољније мјере током короне - рекао је Куртиновић.

Навео је да је “Хорека” наставила свој рад и послије пандемије, ангажујући се на покретању бројних активности и промјена законских прописа за боље стање у угоститељству.

- Многе активности које смо спровели довеле су до очувања радних мјеста и брзог опоравка у веома тешким временима. Активно радимо и на промоцији туризма заједно са Туристичком организацијом РС. Спровели смо акцију “Оброк за наше хероје”, а носилац смо и пројекта “Од поља до стола”. Заједно са угоститељским и пољопривредним школама радимо на промовисању занимања и ширимо погледе како ђаци ових школа могу допринијети развоју домаћег туризма - нагласио је Куртиновић и додао да предано раде на повезивању локалних произвођача и угоститељских објеката ради лакше обостране сарадње.

Због величине и тешкоћа у функционисању “Хорека” је направила промјене у начину организовања, па тако ове године спроводи ревизију чланства и начина функционисања. Усвојен је нови Статут удружења према којем се чланови дијеле у три групе, пуноправне, придружене и почасне чланове. Пуноправни члан је члан Скупштине, има обевезу да плаћа пуну чланарину, да бира и буде биран у руководеће органе, те користи све погодности удружења. Придружени чланови нису дио Скупштине, плаћају симболичну чланарину, добијају информације о раду удружења и користе одређене погодности, док се почасни чланови не баве директно угоститељством, али могу и желе да помогне удружењу.

- Оваквим видом организовања желимо да даљи пут удружења креирају чланови који желе да се активно баве удружењем, да инвестирају свој новац и оформе професионална радна тијела која ће се бавити тражењем одређених рјешења за боље и ефикасније пословање сектора - рекао је Куртиновић и позвао заинтересоване да им се придруже у борби за боље услове пословања.

Изазови

Горан Куртиновић каже да је пред удружењем и даље много изазова.

- То су проблеми у вези са радном снагом, квалитетом радника, потребом за измјенама разних регулатива, тешкоћама у спровођењу одређених прописа. За све то имамо могућност дјеловања. Имамо одличну сарадњу са ресорним министарством, које је спремно за заједнички рад како бисмо унаприједили овај сектор, а самим тим створили и боље услове за живот како наших радника, тако и послодаваца - нагласио је Куртиновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана