Borba za red u ugostiteljstvu ne staje

Anita Janković Rečević
Borba za red u ugostiteljstvu ne staje

BANjALUKA - U jeku pandemije virusa korona, kada su vrata svih ugostiteljskih objekata bila zatvorena, poslodavci iz uslužnih djelatnosti, s ciljem stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta u sektoru prodaje hrane, pića i smještaja, osnovali su republičko udruženje “Horeka” koje je protekle četiri godine izvojevalo brojne bitke za zaštitu svojih interesa, a plan je da u budućnosti borbu nastave još snažnije.

Krajem maja Udruženje poslodavaca ugostiteljstva i turizma “Horeka RS”, kako glasi njihov puni naziv, proslaviće četvrti rođendan, a zamjenik predsjednika udruženja Goran Kurtinović kaže da je iza njih mnogo aktivnosti i rada koji su doveli do koliko-toliko boljih uslova u branši.

- Poslije zatvaranja svih ugostiteljskih objekata zbog pandemije ukazala se potreba za udruženjem koje će direktno razgovarati sa vlastima u vezi sa donošenjem i sprovođenjem mjera potrebnih za zaštitu stanovništva, pri tome vodeći računa o očuvanju radnih mjesta i poslovanju ugostiteljskog sektora. Upravo zahvaljujući postojanju udruženja, Srpska je imala najpovoljnije mjere tokom korone - rekao je Kurtinović.

Naveo je da je “Horeka” nastavila svoj rad i poslije pandemije, angažujući se na pokretanju brojnih aktivnosti i promjena zakonskih propisa za bolje stanje u ugostiteljstvu.

- Mnoge aktivnosti koje smo sproveli dovele su do očuvanja radnih mjesta i brzog oporavka u veoma teškim vremenima. Aktivno radimo i na promociji turizma zajedno sa Turističkom organizacijom RS. Sproveli smo akciju “Obrok za naše heroje”, a nosilac smo i projekta “Od polja do stola”. Zajedno sa ugostiteljskim i poljoprivrednim školama radimo na promovisanju zanimanja i širimo poglede kako đaci ovih škola mogu doprinijeti razvoju domaćeg turizma - naglasio je Kurtinović i dodao da predano rade na povezivanju lokalnih proizvođača i ugostiteljskih objekata radi lakše obostrane saradnje.

Zbog veličine i teškoća u funkcionisanju “Horeka” je napravila promjene u načinu organizovanja, pa tako ove godine sprovodi reviziju članstva i načina funkcionisanja. Usvojen je novi Statut udruženja prema kojem se članovi dijele u tri grupe, punopravne, pridružene i počasne članove. Punopravni član je član Skupštine, ima obevezu da plaća punu članarinu, da bira i bude biran u rukovodeće organe, te koristi sve pogodnosti udruženja. Pridruženi članovi nisu dio Skupštine, plaćaju simboličnu članarinu, dobijaju informacije o radu udruženja i koriste određene pogodnosti, dok se počasni članovi ne bave direktno ugostiteljstvom, ali mogu i žele da pomogne udruženju.

- Ovakvim vidom organizovanja želimo da dalji put udruženja kreiraju članovi koji žele da se aktivno bave udruženjem, da investiraju svoj novac i oforme profesionalna radna tijela koja će se baviti traženjem određenih rješenja za bolje i efikasnije poslovanje sektora - rekao je Kurtinović i pozvao zainteresovane da im se pridruže u borbi za bolje uslove poslovanja.

Izazovi

Goran Kurtinović kaže da je pred udruženjem i dalje mnogo izazova.

- To su problemi u vezi sa radnom snagom, kvalitetom radnika, potrebom za izmjenama raznih regulativa, teškoćama u sprovođenju određenih propisa. Za sve to imamo mogućnost djelovanja. Imamo odličnu saradnju sa resornim ministarstvom, koje je spremno za zajednički rad kako bismo unaprijedili ovaj sektor, a samim tim stvorili i bolje uslove za život kako naših radnika, tako i poslodavaca - naglasio je Kurtinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana