Већи праг за занатлије или скупље услуге

Анита Јанковић Речевић
Већи праг за занатлије или скупље услуге

БАЊАЛУКА - Занатско-предузетничка комора регије Бањалука упутила је јуче иницијативу Влади РС да измијени Закон о порезу на доходак и подигне праг којим се дефинише мали предузетник на 100.000 КМ, јер ће у супротном бити повећане цијене производа и услуга домаћих занатлија, што ће се прелити на терет потрошача.

Наиме, статус малог предузетника, који осигурава пореске олакшице занатлијама у Републици Српској имају само они чији годишњи приход не премашује 50.000 марака, а директор Занатско-предузетничке коморе регије Бањалука Владимир Благојевић каже да је тај износ утврђен сада већ давне 2006. године. 

- Самостални привредници који остваре приход до 50.000 марака плаћају порез од два одсто, а они који пређу тај износ десет одсто. То поскупљује њихово пословање, што се на крају одржава на раст цијена производа и услуга - рекао је Благојевић јуче у Бањалуци.

Износ од 50.000 КМ, према Благојевићевим ријечима, одавно је превазиђен, с обзиром на инфлацију и повећање укупних трошкове пословања, због чега од Владе РС траже да измјене закона усвоји што прије.

Благојевић каже да, иако у Комори није пракса да коментаришу незваничне информације, забрињавају најаве званичних представника Владе, односно ресорног министарства да ће измјенама овог закона књиговође које послују као мали предузетници изгубити овај статус, односно да ће умјесто два одсто, морати плаћати порез од десет одсто.

- Ова измјена би неминовно довела до поскупљења услуга књиговођа, што би се прелило као нови терет на леђа самосталних предузетника. Због тога је ова идеја за Занатско-предузетничку комору регије Бањалука апсолутно неприхватљива - навео је Благојевић и подвукао да је у Српској регистровано 25.819 самосталних предузетника, од чега су половина мали.

Директор Занатско-предузетничке коморе Републике Српске Јован Братић вјерује да неће бити проблема када је ријеч о иницијативи за повећање прага за мале привреднике.

- Када год смо пред ресорним министарством наступили са аргументима увијек се завршавало на коректан начин и нема разлога да тако не буде и у овом случају - оптимистичан је Братић, који увјерава да су измјене Закона о порезу на доходак неопходне, јер ће у супротном бити повећане цијене производа и услуга, што ће опет ићи на терет самих грађана.

Предсједница Удружења фризера и козметичара РС Драгица Арсић каже за "Глас" да занатлије из ове бранше подржавају иницијативу и настојање Коморе да праг за статус малог предузетника буде повећан. 

- Занатлија који ради сам тешко може направити приход од 50.000 КМ у току календарске године, али је проблем у салонима који имају по неколико радника - појаснила је Арсићева. 

Парламентарна скупштина БиХ крајем новембра прошле године усвојила је измјене Закона о порезу на додату вриједност којим се праг опорезивања повећао са 50.000 на 100.000 КМ. Наведена измјена ступила је на снагу 2. децембра 2023. године, а иницијативу о измјени годинама су тражили привредници у земљи, јер је износ одавно постао пренизак чак и за занатлије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана