Стигла додатна правила за трговце

GS
Foto: Ilustracija

Од Брегзита 2016. године Panzers delicatessen, продавница деликатеса из сјеверозападног Лондона изгубила је 37 добављача из Европске уније, а након што земља уведе нове граничне провјере тај број могао би још да се повећа, страхује власник Дејвид Џосефс.

Извозници расхлађеног и смрзнутог меса, рибе, сирева, млијечних производа и резаног цвијећа из Уније од 31. јануара морају да показују санитарне сертификате које потписује ветеринар или инспектор, преноси "Пословни дневник".

Британски трговци на мало и велетрговци кажу да такав захтјев може одгодити долазак робе и недјељама. Упозоравају да ће почетак физичких контрола, уз повећање наплата, од 30. априла ограничити разноликост и свјежину врхунских намирница као што су месни производи, сиреви, тјестенина и маслиново уље уз неизбјежан раст цијена.

"Налазимо мале независне произвођаче који раде невјероватне ствари које не бисте нужно видјели ван њихове регије и доводимо их у Лондон, али то постаје све теже јер неки од њих не желе да ријеше папирологију”, рекла је Патриша Мичелсон, власница трговине на мало и велико Ла Фромагерие.

Нове препреке такође ризикују да уздрмају разноликост британског снабдијевања храном и пићима, сматра Џон Фаранд, извршни директор Цеха добре хране, који представља 12.000 независних прехрамбених компанија.

"Само ће највећи прерађивачи и трговци на мало моћи да се носе с том бирократијом и опсегом тих провјера. Мањи произвођачи и трговци једноставно ће да одустану и ми ћемо имати мање избора и мање добре хране и пића", рекао је.

За Даунинг Стрит нове провјере представљају алате у спречавању уласка болести и наметника у Британију, а наводе и да ће то изједначити услове за британске извознике. У 2021. Унија је одмах примјенила своја правила, што је довело до кашњења у лукама и подстакло неке британске извознике да престану да продају на тржиштима ЕУ.

Економски (не)исплативо

Власник деликатесе Јосепхс, који продаје производе из више од 80 земаља и снабдијева готово 200 ресторана, каже да је Брегзит био катастрофа за његов посао.

"Влада каже да неће бити никаквих поремећаја. Гарантујем да ће их бити. Већ имамо неке добављаче меса који кажу да је дискутабилно да ли је економски исплативо снабдијевати Уједињено Краљевство", рекао је "Реутерсу".

Ник Карлучи, директор продаје у Тенута Марморелле у јужној Енглеској, рекао је да су промјене из јануара подигле трошкове и продужиле вријеме доставе неким производима за недјељу дана. Карлучи увози маслиново уље са своје породичне фарме у Пуљи, сиреве бурату и моцарелу, нарезано месо, тјестенину, предјела и панетоне.

Увоз само једне палете с пет или више различитих врста меса од 30. априла кошта га 432 фунте више него прије Брегзита, при чему 120 фунти одлази на ветеринарски сертификат, а 195 фунти на накнаде и накнаде које је увела влада како би покрили трошкове свог новог система. На увезених 15 до 20 палета недјељно нови трошкови смањиће му профитну маржу десет одсто, преноси "б92".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана