Брже до подршке стручњака и финансија: Како функционише дигитални иновациони хаб

Сандра Кљајић
Брже до подршке стручњака и финансија: Како функционише дигитални иновациони хаб

БАЊАЛУКА - Дигитални иновациони хабови (Digital Innovation Hub), односно вишепартнерске платформе за подршку предузећима у процесу дигиталне трансформације, постали су стварност и код нас. Хабови су замишљени као својеврснo чвориште, односно тачка у којој компаније могу добити разне врсте помоћи за превазилажење изазова дигитализације како би постале конкурентније, те унаприједиле своје пословање.

У Српској, као једини регистрован код Европске комисије, дјелује Дигитални иновациони хаб (ДИХ) ONEX у који су, путем платформе www.onex.digital, умрежани висококвалификовани стручњаци за професионалну подршку у различитим областима пословања. Сврха ONEX-а је да заинтересована предузећа усмjери ка тим стручњацима, али и према изворима финансирања.

- Циљ ОNEX-а је да обезбиједи подршку за развој пословања и дигиталну трансформацију за мала и велика предузећа у било којој привредној дјелатности. Главни разлог за оснивање ДИХ-а ОNЕX је да се попуни јаз између потреба компанија и понуђених услуга на тржишту – каже eксперт ДИХ-а ONEX Ненад Лакић.

Функционисање ДИХ-а ОNЕX засновано је на партнерству, а Лакић појашњава да се активности ДИХ-а могу сврстати у двије групе.

- Прва група активности односи се на непрофитну компонету, односно услуге које су за предузећа бесплатне и овдје имамо различите активности које су информативног карактера - на примјер организовање конференција, радионица, округлих столова, информације о доступним изворима за финансирање пројеката, информације о различитим технологијама, и слично. Путем веб странице, друштвених мрежа и сличних канала комуникације, ДИХ пружа информативну подршку привредним субјектима. С друге стране, експерти ДИХ-а пружају и специјализовану подршку клијентским предузећима а свака стручна подршка наших партнера реализује се преко комерцијалних уговора – појашњава Лакић.

Суштински, додаје, овај ДИХ пружа три групе услуга. То су пословно савјетовање и подршка у интернационализацији, подршка у дигиталној трансформацији и пројектни менаџмент.

-ДИХ ONEX олакшава и приступ изворима финансирања за иновативне пројекте обезбјеђујући идеалну комбинацију различитих извора финансирања, као што су европски бесповратни фондови, грантови међународних донатора, средства инвестиционих фондова, и слично.

Особље ONEX-а пружа и подршку клијентским предузећима код успостављања сарадње са партнерима из других земаља и то кроз  услуге приближавања процеса интернационализације предузећу, помоћ у проналажењу пословних партнера у ЕУ и шире, припреми потребне документације за извоз, маркетинг, брендирање и слично – наглашава Лакић.

Додаје да сваки пословни субјект који препозна да би могао да користи неку од услуга ДИХ-а, може да их контактира.

-Заинтересована предузећа могу да нас контактирају путем обрасца који се налази на сајту ДИХ-а, на www.onex.digital. Кроз комуникацију између представника предузећа и ДИХ-а, долазимо до рјешења како реализовати захтјеве предузећа – истиче Лакић.

Компаније из Српске до сада су, између осталог, у сарадњи са овим ДИХ-ом радиле на   креирању пословног модела, заснованог на ИТ платформи за продају одређене врсте производа, на изради веб продавница и разних апликација...

-Кроз сарадњу са ДИХ-ом, радимо на имплементацију ИТ рјешења код логистичких и дистрибутивних предузећа - каже Марко Тртић из бањалучке фирме „Сатворк “.

Услуге ДИХ-а користи и фирма „Рапић“из Градишке.

-У сарадњи са ДИХ-ом радимо на имплеметацији софтверског рјешења које доводи до оптимизације утрошка енергије у нашем предузећу – појашњава маркетинг менаџер ове фирме Петар Нинић.

Иначе, ONEX се развио из IT кластера и на подручју Републике Српске функционише од 2017, а након четири године рада са предузећима, добили су статус ДИХ-а који функционише у пуном капацитету. Досадашњи развој ДИХ-а ONEX финанисирала је Европска банка за обнову и развој кроз два своја пројекта и Европска комисија кроз један пројекат из програма Хоризонт Европа. Активности ДИХ-а ONEX које су у склaду са Стратегијом развоја малих и средњих предузећа Републике Српске за период 2021–2027. година, подржало је и Министарство привреде и предузетништва Републике Српске.

Мрежа стручњака

Партнери ДИХ-а су физичка и правна лица.

- ДИХ чини мрежа од више од 30 стручњака из различитих области и 15 партнерских предузећа. Поред тога ДИХ, сарађује са мрежом партнерских ДИХ-ова из цијеле Европе, гдје имамо потписане уговоре о међусобној сарадња са ДИХ-ова из Србије, Хрватске, Црне Горе, Словеније, Њемачке, Грчке и Румуније – наглашава Ненад Лакић.

На веб страници ДИХ-а ОNЕX налази се каталог експерата и предузећа који су посвећени дигиталној трасформацији у компанијама.

Услуге у домену дигиталне трансформације које пружају партнери ДИХ-а су, између осталог, креирање веб страница и веб продавница, израда CRM и ERP система, пословна интелигенција, управљање пословним процесима и слично, те програмирање (десктоп, веб и мобиле апликације), графички дизајн (2Д, 3Д, анимације), трансформација/дигитализација процеса производње, управљања пројектима, администрације итд.

ДИХ такође пружа иновативне услуге као што је финансијско савјетовање, тренинг и развој вјештина које су неопходне за успјешну дигиталну трансформацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана