Grad na Savi mjesto susreta ponude i potražnje

Danijela Bajić
Grad na Savi mjesto susreta ponude i potražnje

GRADIŠKA - Privredni subjekti, izlagači ili njihovi predstavnici u ulozi posjetilaca, imaće priliku da na višednevnom Međunarodnom sajmu privrede, poljoprivrede, turizma, obrazovanja i zapošljavanja u Gradišci sagledaju kakve proizvode i usluge nudi ovo područje, ali i da promovišu svoje mogućnosti i potrebe.

Poručeno je to juče sa konferencije održane u Sportskoj dvorani “Arena” u Gradišci, koja će od 26. do 28. aprila biti domaćin ove sajamske manifestacije. 

Ministar privrede i preduzetništva RS Vojin Mitrović istakao je da je sajam u Gradišci, koji je prepoznatljiv kao mjesto gdje su lokalna uprava i republičke institucije uradile mnogo na podsticanju domaćih i stranih investicija od velike važnost za Srpsku i region.

- Samo svrstavanje na deveto mjesto, prema istraživanju “Fajnenšel tajmsa” o najpoželjnijim mikrogradovima Evrope za investiranje, govori dovoljno o položaju ove lokalne zajednice i načinu kako je vrednovana u evropskim okvirima - kazao je Mitrović.

Gradiška, uz svoj geografski položaj i dobru infrastrukturu, dodao je on, ima veliki potencijal za dalji razvoj privrede i otvaranje privrednih i slobodnih ekonomskih zona, u čemu će i dalje imati podršku Vlade RS.

Sajamski dani su, prema riječima gradonačelnika Zorana Adžića, posebno važni za domaće privrednike i poljoprivrednike, koji će moći da predstave svoje proizvode i usluge, te da uspostave kontakte i saradnju sa potencijalnim poslovnim partnerima iz regiona.

- Ovo je jedinstvena sajamska manifestacija na kojoj su objedinjeni privreda, poljoprivreda, turizam, ali i obrazovanje i zapošljavanje. Bitno je da i našim srednjoškolcima na vrijeme prikažemo šta se traži na tržištu rada – rekao je Adžić.

Dodao je da Gradiška, takođe, nudi mnoge olakšice, stimulativne za investitore.

- U to se svakodnevno uvjeravamo u praksi što nas dodatno motiviše da još snažnije nastavimo u istom pravcu, počev od obrazovanja do otvaranja novih privrednih kapaciteta te stalnim jačanjem infrastrukture koja je u funkciji ekonomskog i društvenog napretka - kazao je Adžić, zahvalivši se gradiškim privrednicima na istrajnosti da u teškim vremenima održe i razvijaju svoje poslovanje, kao i stranim investitorima koji su prepoznali ovaj grad kao mjesto gdje mogu brzo da realizuju svoje projekte.

Adžić je zahvalio i predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i Vladi RS, koji su generalni pokrovitelji Sajamskih dana “Gradiška 2024”.

Na značaj sajma za ovdašnje privrednike ukazao je i Krešimir Bodrožič, direktor “Tinkt manufakture”, kolektiva sa inostarnim kapitalom koji uspješno sarađuje sa lokalnom zajednicom, počev od obrazovanja učenika do zapošljavanja i plasmana proizvoda, uglavnom na evropsko i svjetsko tržište.   

Organizacija

Organizatori sajma su grad Gradiška i kompanija “RS konsalting en trejd” iz Banjaluke. Predstavnik ove kompanije Slaviša Kovačević najavio je da je otvaranje manifestacije Sajamski dani “Gradiška 2024” predviđeno za petak u deset časova.

- Tokom tri dana sajma, na 2.000 metara kvadratnih unutrašnjeg i 3.000 metara kvadratnih spoljašnjeg prostora “Arene” Gradiška, predstaviće se više od 100 izlagača i renomiranih kompanija iz Srpske, FBiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Mađarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana