Град на Сави мјесто сусрета понуде и потражње

Данијела Бајић
Град на Сави мјесто сусрета понуде и потражње

ГРАДИШКА - Привредни субјекти, излагачи или њихови представници у улози посјетилаца, имаће прилику да на вишедневном Међународном сајму привреде, пољопривреде, туризма, образовања и запошљавања у Градишци сагледају какве производе и услуге нуди ово подручје, али и да промовишу своје могућности и потребе.

Поручено је то јуче са конференције одржане у Спортској дворани “Арена” у Градишци, која ће од 26. до 28. априла бити домаћин ове сајамске манифестације. 

Министар привреде и предузетништва РС Војин Митровић истакао је да је сајам у Градишци, који је препознатљив као мјесто гдје су локална управа и републичке институције урадиле много на подстицању домаћих и страних инвестиција од велике важност за Српску и регион.

- Само сврставање на девето мјесто, према истраживању “Фајненшел тајмса” о најпожељнијим микроградовима Европе за инвестирање, говори довољно о положају ове локалне заједнице и начину како је вреднована у европским оквирима - казао је Митровић.

Градишка, уз свој географски положај и добру инфраструктуру, додао је он, има велики потенцијал за даљи развој привреде и отварање привредних и слободних економских зона, у чему ће и даље имати подршку Владе РС.

Сајамски дани су, према ријечима градоначелника Зорана Аџића, посебно важни за домаће привреднике и пољопривреднике, који ће моћи да представе своје производе и услуге, те да успоставе контакте и сарадњу са потенцијалним пословним партнерима из региона.

- Ово је јединствена сајамска манифестација на којој су обједињени привреда, пољопривреда, туризам, али и образовање и запошљавање. Битно је да и нашим средњошколцима на вријеме прикажемо шта се тражи на тржишту рада – рекао је Аџић.

Додао је да Градишка, такође, нуди многе олакшице, стимулативне за инвеститоре.

- У то се свакодневно увјеравамо у пракси што нас додатно мотивише да још снажније наставимо у истом правцу, почев од образовања до отварања нових привредних капацитета те сталним јачањем инфраструктуре која је у функцији економског и друштвеног напретка - казао је Аџић, захваливши се градишким привредницима на истрајности да у тешким временима одрже и развијају своје пословање, као и страним инвеститорима који су препознали овај град као мјесто гдје могу брзо да реализују своје пројекте.

Аџић је захвалио и предсједнику Српске Милораду Додику и Влади РС, који су генерални покровитељи Сајамских дана “Градишка 2024”.

На значај сајма за овдашње привреднике указао је и Крешимир Бодрожич, директор “Тинкт мануфактуре”, колектива са иностарним капиталом који успјешно сарађује са локалном заједницом, почев од образовања ученика до запошљавања и пласмана производа, углавном на европско и свјетско тржиште.   

Организација

Организатори сајма су град Градишка и компанија “РС консалтинг ен трејд” из Бањалуке. Представник ове компаније Славиша Ковачевић најавио је да је отварање манифестације Сајамски дани “Градишка 2024” предвиђено за петак у десет часова.

- Током три дана сајма, на 2.000 метара квадратних унутрашњег и 3.000 метара квадратних спољашњег простора “Арене” Градишка, представиће се више од 100 излагача и реномираних компанија из Српске, ФБиХ, Србије, Хрватске, Словеније и Мађарске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана