Сарадња психолога и приређивача: Превенција зависности о играма на срећу међу младима круцијална

ПР
Сарадња психолога и приређивача: Превенција зависности о играма на срећу међу младима круцијална

Конгрес психолога Босне и Херцеговине, који је јуче почео у Бањалуци, окупио је велики број стручњака из ове области из земље и региона.

Током три дана конгреса, кроз усмена излагања и постер презентације, тематске симпозијуме и округле столове, учесницима ће бити представљени радови из свих области психологије.

Превенција зависности о игрању игара на срећу

Актуелна тема, која посљедњих мјесеци привлачи много пажње, је свакако зависност играња игара на срећу. Управо тим поводом, данас је, током другог дана Конгреса, одржан округли сто на тему “Превенција зависности о игрању игара на срећу”.

Сања Радетић Ловрић испред Друштва психолога РС поручила је да је превенција зависности о играма на срећу међу младима круцијална и најзначајнија.

“Превенција мора бити увремењена, те мора бити дио образовног и васпитног система. Такође, важно је напоменути да смо ми, одрасли, дужни да вршимо превенцију. Поред увремењености, врло је битан садржај самог превентивног програма. Он мора бити недвосмислен, стручан, објективан и мора бити допадљив дјеци. Такође, превентивни програм не смије да садржи негације и забране, него мора дјеци да објасни штетне посљедице и да им објасни разлоге и понуди алтернативе. Исто тако, мора им на прихватљив начин објаснити зашто играње игара на срећу није проста игра, него носи своје ризике”, истакла је Радетић Ловрић.

У оквиру округлог стола представљена је и збирка радионица “Игра не брига”, коју су осмислили студенти постдипломског студија психологије, а у циљу едукације младих узраста од 14 до 18 година.

“Радионице су осмишљње и фокусиране на разлоге, штетне посљедице, идентификацију и препознавање фактора ризика. Поједине радионице су фокусиране и на то на који начин можемо задовољити потребе младог човјека. Такође, младима смо указали и на то да буду отпорнији на утицај реклама и њихове привлачности”, казала је Радетић Ловрић, те додала да је више од 90 посто младих рекло да сви њихови вршњаци треба да прођу такав вид едукације.

Истраживања о ставовима и искуствима

У оквиру ове теме представљени су и резултати истраживања о ставовима и искуствима у игрању игара на срећу, а које је прво истраживање овакве врсте одржано на нашим просторима.

Олга-Лола Нинковић, водитељица истраживачког тима испред Друштва психолога РС, поручила је да је највећи значај истраживања то што је рађено на општој популацији грађана, а циљ је био да се испитају њихови ставови и искуства у игрању игара на срећу.

Значајно је да је ово истраживање потврдило истраживања из окружења и свијета, која су обављена у посљедњих 20 година. Дакле, и наше истраживање је потврдило да у најризичнији групу спадају мушкарци између 25 и 30 година, који су склони алкохолу и пушењу. Оно што је новина у нашем истраживању и оно што је охрабрујуће је да исправне ставове о играма на срећу, имају млади до 25 година”, поручила је Нинковићева.

Такође, она је додала да је ово истраживање заправо улазна карта за даља истраживања, како стручњацима, тј. психолозима и истраживачима, тако и приређивачима игара на срећу, који сада имају значајне информације на бази којих могу да планирају своје даље стратегије пословања.

“Осим тога, оваква истраживања су веома значајна, јер да бисмо се са неком појавом озбиљно ухватили у коштац и знали како да је третирамо и превенирамо морамо имати објективне статистичке, истраживачке податке”, закључила је Нинковићева.

Учешће и подршку у истраживању, превенцији и едукацију узели су и приређивачи игара – Електронска видео лутрија и Лутрија Републике Српске.

Психолог Сања Радетић Ловрић истакла је да је веома важно да стручњаци из њихове области имају сарадњу са приређивачима игара.

“Велика је важност ове сарадње, јер све што раде стручни људи не може да не уроди плодом. Зато је врло важно да се стручњаци питају за мишљење и потом када се нешто приређује да се то ради одговорно”, казала је Радетић Ловрић, те додала да су наведени приређивачи били отворени за сарадњу, те да уважавају мишљења струке.

Директор Електронске видео лутрије (ЕВЛ) Горан Керкез је истакао преданост компаније одговорном игрању игара на срећу.

“У циљу унапређења и осигурања одговорног приступа игрању, ЕВЛ је реализовао сарадњу са Друштвом психолога и Катедром за психологију на Филозофском факултету, који су провели истраживање о навикама и понашању играча. Ова иницијатива није само одраз друштвене одговорности ЕВЛ-а, већ и жеље да се дубље разумије динамика играња игара на срећу и утицај који игре имају на појединце. Истраживање је пружило драгоцјене увиде у понашање играча и потенцијалне ризике”, казао је Крекез.

Међутим, како је навео, ЕВЛ не планира стати са овим постигнутим резултатима. Керкез је најавио даље кораке у облику новог истраживања, које ће се усмјерити на едукацију младих.

“Циљ овог пројекта је пружити младима информације и алате који ће им помоћи препознати ризике повезане с коцкањем и развити здраве навике и ставове о играма на срећу. Овим потезом ЕВЛ не само да доказује своју посвећеност одговорном игрању игара на срећу, већ и поставља нови стандард у овој индустрији, истичући важност друштвене одговорности и едукације као средишњих елемената одрживог и етичног пословања у сектору игара на срећу”, закључио је Керкез.

Маја Дамјановић, директор Лутрије Републике Српске, истакла је нови приступ који је имплементиран у раду ове институције, са нагласком на транспарентности, интегритету и друштвеној одговорности.

“У складу са визијом модернизације и унапређења услуга које пружа, Лутрија РС је увела низ иновација како би побољшала свој рад у свим аспектима свог пословања”, поручила је Дамјановићева, те нагласила да је сарадња са стручњацима и академском заједницом веома важна ради унапређења и иновација у области игара на срећу.

Такође, Дамјановићева је истакла и значај континуиране едукације и обуке запослених, како би се осигурали највиши стандарди професионалности и етичког понашања.

Поред тога, директорица Дамјановић је истакла значај друштвено одговорног пословања, са посебним освртом на иницијативе које подржавају заједницу. У склопу овог приступа, Лутрија Републике Српске активно учествује у програмима превенције и едукације о потенцијалним ризицима конзумирања игара на срећу.

Организатори ВИИИ Конгреса психолога Босне и Херцеговине су Друштво психолога Републике Српске, Друштво психолога у Федерацији БИХ и Друштво психолога Брчко Дистрикта.

Конгрес се одржава у хотелу “Босна” у Бањалуци, а трајаће до 20. априла.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана