Колико ћете зарадити ако орочите 10.000 КМ? Ево исплати ли се штедња у банци

GS
Foto: X.com

Грађани који имају одређену уштеђевину код куће често могу да чују како чувањем новца у “сламарици”, он због инфлације губи вриједност, па неријетко одлучују да свој новац повјере банци на чување, у виду орочене штедње.

Међутим, камате на штедњу нису високе, па ко се одлучи на овакав корак, неће баш много приходовати.

Орочена штедња коју бирају грађани који већ имају одређени износ “са стране” значи да се тај износ оставља банци на одређени рок, који иде од шест до 36 мјесеци, односно три године, у зависности од банке.

Током тог периода, новац стоји у банци, на њега се обрачунава камата, а када тај рок прође, штедиша подиже свој новац назад. Поред основне штедње коју је оставио у банци, он добија и камату.

Орочена штедња углавном је избор људи који желе да прикупе више новца, за неки скупљи издатак, попут новог аутомобила, јер новац не може да се подигне прије рока који је договорен са банком, те тако не могу да падну у искушење и потроше све што су успјели да уштеде на нешто непланирано.

Ипак, треба имати у виду да је овај вид штедње добар за оне грађане који већ имају “озбиљну” суму новца. Наиме, банке ће штедњу одобрити само за одређени минимални износ, који је 5.000 евра (односно 10.000 КМ).

Колике су камате?

Камате, прије свега, зависе од периода рочности. Тренутно, у зависности од периода рочности и валуте у којој се штеди, камате се у банкама у Србији, а слично је и у БиХ) крећу од 1,84 до 4,5 одсто.

С обзиром на то да се у Србији најчешће штеди у еврима, портал "Нова" провјерио је колико је исплатива орочена штедња у тој валути, а користили су минимални износ, 5.000 евра. Ко остави тај износ у банци на шест мјесеци, послије тог периода имаће око 5.060 евра, послије девет мјесеци 5.090, а послије годину дана 5.120 евра.

Ко одабере штедњу са истим износом, али на 18 мјесеци, на крају ће имати 5.160 евра, а послије три године 5.280 евра.

Са друге стране, банка у којој су пронашли више камате, које иду и до 4,5 одсто, али на штедњу у динарима, важи правило – што дужи рок, већа камата. Тако, примјера ради, за минимални износ од 100.000 (око 1.650 марака) динара са роком од свега мјесец дана, камата је 0,3 одсто, а зарада такође минимална – умјесто 100.000, штедиша ће имати 100.025 динара. Са друге стране, за исти износ, али за рок од три године, штедиша ће умјесто 100.000, имати око 114.120 динара (око 1.900 КМ).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана