Држава зарађује на малољетничком коцкању

Закупљен простор
Држава зарађује на малољетничком коцкању

Проблем није у легалним кладионицама, већ у кафићима, са терминалима приватно-државне фирме, у којима се малољетници коцкају без икакве контроле

Док бањалучке и републичке власти, под кринком бриге о малољетницима, пријете затварањем кладионица легалних приређивача игара на срећу, једна приватно-државна фирма има 2.471 терминал у 1.052 „кладионице" у Републици Српској на којима се малољетници свакодневно коцкају у кафићима.

И то без икаквог система контроле уласка и играња игара на срећу! Умјесто да се позабаве овим проблемом, надлежни најављују увођење минималне удаљености од 500 метара између образовних установа и кладионица, такси од 25.000 КМ, те измјене Закона, како би их високим наметима затворили. Тако држава зарађује од малољетничког коцкања и јасно показује колико јој је заиста стало до добробити малољетника.

Популистичке најаве политичара неће ријешити проблем малољетничког коцкања јер је малољетницима строго забрањен улазак у кладионице и аутомат клубове легалних приређивача игара на срећу које су предмет сталних контрола – што доказују и бројке.

Наиме, инспектори Републичке управе за игре на срећу у марту су обавили 240 контрола рада приређивача игара на срећу и издали један прекршајни налог због присуства малољетног лица у објекту у којем се приређују кладионичке игре на подручју општине Сребреница. У фебруару, у 124 контроле, нису затекли нити једног малољетника у легалним кладионицама.

Истовремено, малољетници се неометано коцкају на терминалима у кафићима широм земље у „кладионицама" једне повлашћене приватно-државне компаније. Међутим, података о контролама ових објеката нема!

Због тога из Асоцијације легалних приређивача игара на срећу позивају надлежне да хитно појачају контроле у угоститељским објектима у којима се приређују игре на срећу на терминалима и забране малољетничко коцкање, те наглашавају да је улазак у објекте легалних приређивача малољетницима одувијек забрањен.

Доказ да не постоји никаква угроженост малољетника услијед близине школа је и чињеница да се кладионице налазе и у насељима гдје малољетници живе. Управо зато је кључна прописана мјера забране уласка малољетницима у објекте у којима се приређују игре на срећу, што легални приређивачи поштују.

Законодавац је одредио да је терминале за игре на срећу обавезно опремити софтвером и хардвером који служи за читање података о старосној доби из личне карте играча, али то се у угоститељским објектима не поштује. Дакле, не постоји никакав систем контроле уласка и играња игара на срећу!

Надлежни би више требало да се позабаве илегалним клађењем малољетника у кафићима, а не да популистичким најавама скупљају јефтине политичке поене уочи предстојећих локалних избора. Таквим иницијативама покушавају да угасе легалну индустрију приређивања игара на срећу и пребаце је у црну зону путем разних илегалних сајтова. Тиме желе да затворе специјализоване објекте за игре на срећу који пружају свјетску услугу и заштиту од малољетничког коцкања, а остављају могућност приватно-државним компанијама без стручних радника, улагања и заштите од малољетничког клађења, да наставе да се богате.

Асоцијација легалних приређивача игара на срећу АЛПИС

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана